Do sněmovny se vrátil protikuřácký zákon, vláda ho chce prosadit zrychleně

Ve sněmovně začíná druhé kolo boje o takzvaný protikuřácký zákon. Vláda se znovu pokusí prosadit zákaz kouření v restauracích. Původní návrh přitom poslanci neschválili – chyběly i hlasy části hnutí ANO. Jenže neschválení zákona vyvolalo jednu z nejhorších koaličních roztržek Sobotkovy vlády: Koalice se pak shodla, že urychleně předloží podobnou verzi zákona, do které se zapracují pozměňovací návrhy, které poslanci schválili během prvního projednávání. Nebude tam ale návrh opozičního poslance Marka Bendy na oddělené kuřárny – právě ten v koalici vzbudil největší kontroverze.

Napodruhé se zdá, že je koalice jednotná: Všechny tři vládní strany ujištovaly, že tentokrát už zákon projde. Vláda předpokládá, že by mohla být norma účinná už poslední den tohoto roku, platila by tedy už na Silvestra. Opozice chce ale zrychlené projednání ve sněmovně zablokovat. 

Takzvaný protikuřácký zákon předpokládá kromě úplného zákazu kouření klasických cigaret v restauracích, barech, vinárnách, kavárnách a podobných zařízeních i další restrikce pro kuřáky. Kinům, divadlům, koncertním a výstavním síním a sportovním halám třeba odebere možnost zřizovat kuřárny. 

Nová verze zákona už není tak přísná na elekronické cigarety: V té původní byl zákaz kouření i v restauracích, nově tam budou e-cigarety povoleny. Jinak ale bude platit jejich zákaz třeba v nemocnicích, ve školách, v nákupních centrech kromě vymezených míst, v prostředcích veřejné dopravy, v zábavních zařízeních, ve sportovních halách i na dětských hřištích. 

Nová verze také rozšiřuje zákaz kouření na zastávkách: Nově bude platit i na nekrytých částech zastávek MHD. Zákaz kouření také nově platí pro zoologické zahrady, kde ale budou moci být vyhrazeny kuřácké koutky.  

Změny v protikuřáckém zákoně
Zdroj: ČT24

Zákon omezí vedle kouření také prodej alkoholu. Ten se – na rozdíl od cigaret – vůbec nebude moci prodávat v automatech. Nová verze zákona ale přináší i některá dílčí zmírnění: Při sportovních akcích bude nově vedle 10° piva povolen i prodej vína. Příležitostný prodej alkoholu, který byl povolen jen na výročních trzích, bude nově povolen na všech trzích. A zmírnění zákazu prodeje alkoholu se dočkaly také zájezdové autobusy nebo historické či propagační jízdy.    

Hnutí ANO vadily oddělené kuřárny, část jeho poslanců pro ně přitom hlasovala

Zákon o ochraně zdraví, známější jako protikuřácký zákon, měl zakázat kouření v restauracích, barech a podobných zařízeních i omezit podávání alkoholu. Nyní si restaurace mohou vybrat, zda budou nekuřácké, nebo kuřácké. Jenže pro normu nakonec zvedlo v květnu ruku jen 80 ze 175 přítomných poslanců, 42 bylo proti. Ke schválení tak chybělo osm hlasů. Z poslanců koaličního hnutí ANO hlasovala pro vládní návrh jen zhruba čtvrtina, konkrétně 13 zákonodárců.

Považuji to za hrubé porušení koaliční dohody, protože šlo o vládní návrh. Musím konstatovat, že práce stovek a stovek hodin, která nás mohla velmi výrazně posunout v ochraně nekuřáků, spadla.
Svatopluk Němeček
Ministr zdravotnictví

Ještě před hlasováním o celém zákonu totiž poslanci schválili několik pozměňovacích návrhů včetně toho od Marka Bendy (ODS), podle kterého by nebylo kouření v restauracích zakázáno úplně, ale mohly by být zřízené oddělené kuřárny bez obsluhy. A právě schválením tohoto návrhu pak ANO vysvětlovalo, proč jeho poslanci ruku nezvedli – z normy se prý stal prokuřácký zákon. Šéf hnutí Andrej Babiš prosazení změn v materiálu označil za podraz. 

Bendův návrh přitom podpořilo i osm poslanců z Babišova hnutí, včetně šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka. Ten se potom ve vysílání ČT24 kál: „Omluvil jsem se našemu poslaneckému klubu, že já a někteří naši kolegové jsme tento návrh podpořili s tím, aby aspoň něco bylo přijato. Ale po debatě, která potom proběhla, jsme uznali svoji chybu a jednoznačně budeme podporovat návrh, který by zakázal absolutně kouřit v restauracích,“ uvedl Faltýnek. 

Zástupci koalice se pak dohodli, že pokud příště bude některé straně „vražedný“ pozměňovací návrh tolik vadit, bude o tom informovat předem.  

Vláda chce znovu prosadit zákaz kouření v restauracích (zdroj: ČT24)

Eurokomisař pro zdraví: Vidím v tom vliv tabákové lobby

Výsledek květnového hlasování ve sněmovně kritizoval eurokomisař pro zdraví Vytenis Andriukaitis. V exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi v Bruselu uvedl, že je velmi smutné vidět takovou míru nepochopení: „Vidím v tom vliv tabákové lobby. Musíme poslat velmi jasný vzkaz: Tabák lidi zabíjí. Tabáková lobby je každý rok zodpovědná za smrt půl milionu Evropanů.“

  • Země s úplným zákazem kouření: Portugalsko, Španělsko, Francie, Velká Británie, Irsko, Lotyšsko, Maďarsko, Bulharsko, Řecko, Kypr, Malta
  • Země s téměř kompletním zákazem kouření: Dánsko, Nizozemí, Belgie, Itálie, Slovinsko, Polsko, Litva, Estonsko, Finsko, Švédsko, Rumunsko
  • Země s částečným omezením: Německo, Rakousko, Slovensko, Chorvatsko, Lucembursko