Prezident: Policejní reorganizaci by neměli řešit politici

Tisková konference prezidenta republiky k policejní krizi (zdroj: ČT24)

K uklidnění sporu o policii vyzval koaliční strany a hnutí prezident republiky Miloš Zeman. Dal by přednost tomu, aby se diskuse přenesla z politické roviny na rovinu profesní a o změnách nadále jednal policejní prezident s nejvyšším státním zástupcem. Současně dala hlava státu najevo, že považuje za nepravděpodobné, že by se v případě rozpadu koalice podařilo zorganizovat předčasné volby.

Miloš Zeman se až dosud ke krizi kolem reorganizace elitních policejních útvarů nevyjadřoval, hovořil však s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD), který reorganizaci schválil, i ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), který ji kritizoval. Nyní dal najevo, že by se změnami v policii měli zabývat jiní lidé než ministři.

„Domnívám se, že hlavními partnery tohoto dialogu jsou policejní prezident a nejvyšší státní zástupce. Důvod je dvojí: Za prvé, státní zastupitelství navazuje na činnost policie, která předává podklady k případnému trestnímu stíhání, zde je tedy fázový posun. Za druhé, státní zástupci sami dozorují činnost policie, čili se v jistém smyslu s policií překrývají,“ řekl Miloš Zeman. Ocenil přitom dohodu, že se první změny v rámci reorganizace začnou dít až v srpnu, tedy s měsíčním zpožděním, a do té doby bude čas na diskuse a úpravy.

Upozornil, že kromě ministrů situaci „konzultoval i s dalšími experty, například nynější poslankyní Marií Benešovou, která byla svého času nejvyšší státní zástupkyní a také ministryní spravedlnosti“. Vzal přitom za slovo policejního prezidenta Tomáše Tuhého, který hlavu státu navštívil současně s ministrem vnitra. „Prohlásil, že asi 400 živých kauz zůstane v rukou dosavadních vyšetřovatelů,“ upozornil prezident republiky. Současně vyzval policisty, aby kvůli chystaným změnám neopouštěli útvary, protože jejich odchod by znamenal zpomalení kauz.

Prezident podpořil bezpečnostní radu, kterou ale nechce premiér

Podpořil přitom, aby se k policejní reorganizaci uskutečnilo jednání bezpečnostní rady státu. Po něm volají koaliční ANO a KDU-ČSL, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se jejímu svolání však brání. Prezident Zeman však míní, že by představovala vhodné fórum „podobně jako se v květnu zabývala materiálem o koncepci policie do roku 2020“. Podotkl, že pokud jednání proběhne, pravděpodobně na ně také přijde.

Policejní krize však dostala na počátku týdne ještě jeden rozměr, když vedoucí ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jiří Komárek řekl České televizi, že je policejní prezident Tuhý podezřelý z „brutálního úniku informací“ při objasňování trestné činnosti. Tomáš Tuhý reagoval trestním oznámením na Komárka. Představitelé ÚOOZ poté požádali poslance, aby svolali mimořádnou schůzi výboru pro bezpečnost, na které slíbili předložit důkazy. Naznačili také, že reorganizace je motivována snahou odstavit ředitele ÚOOZ Roberta Šlachtu. Ten však již dříve sám ohlásil rezignaci k polovině roku.

Miloš Zeman však míní, že poslanecký výbor není k jednání o tak závažném obvinění vhodný. Podpořil názor, který mu přednesl předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), že by se údajnými důkazy proti policejnímu prezidentovi měla zabývat vyšetřovací komise. Ta by mohla být zřízena na příští schůzi sněmovny.

„Na rozdíl od výboru má podle zákona vyšetřovací komise daleko větší práva. Nemám nic proti tomu, aby se sněmovní výbor sešel, ale domnívám se, že vyšetřovací komise by byla účinnějším, efektivnějším řešením. Jsem rád, že ke stejnému stanovisku se přiklonili i ministři Babiš a Chovanec,“ uvedl prezident.

Předčasné volby jsou nereálné, míní prezident

Varoval přitom koaliční strany, aby kvůli Komárkovu tvrzení znovu vyhrotily své spory. Rozpad koalice by podle prezidenta republiky představoval problém, protože nepovažuje „za reálně možné, aby existovaly předčasné volby“.

Současně naznačil, že politika, o kterém si myslí, že rozdmychává spory, by po volbách nemusel jmenovat premiérem. „Prezident může premiéra jmenovat bez jakéhokoli omezení. Budu rád, když si to obě strany uvědomí, protože ti, kdo vyvolávají konflikty, ztrácejí důvěru voličů. Já bych si velmi přál, aby tuto důvěru naopak získávali,“ uzavřel Miloš Zeman.

Koaliční krize nehoří, ale stále doutná

Chystaná policejní reorganizace vyšla najevo, když se proti ní ohradil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ve druhém červnovém týdnu. Měly by při ní být stávající ÚOOZ a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) zastřešeny národní centrálou boje proti organizovanému zločinu. Ředitel ÚOOZ Robert Šlachta krátce poté oznámil rezignaci s tím, že o změnách vůbec nevěděl.

Proti se postavili i představitelé hnutí ANO, vicepremiér Andrej Babiš a ministr spravedlnosti Robert Pelikán dokonce hrozili vypovězením koalice, resp. rezignací, k tomu však nedošlo ani poté, co ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) Tuhého návrh podepsal.

Koalice se v úterý sešla, aby jednala o revizi koaliční smlouvy. Výsledkem nebyly žádné závratné změny.