Sobotka: Policie by měla Šlachtovi nabídnout místo ve státních službách

Sobotka: Policie by měla Šlachtovi nabídnout jiné místo (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pokládá za rozumné a užitečné, aby vedení policie nabídlo odcházejícímu dlouholetému šéfovi Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robertu Šlachtovi možnost zůstat ve státních službách. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Šlachta rezignoval k 30. červnu, protože nesouhlasí s plánovanou reorganizací policie.

„Nevím, jestli máme u nás tuto věc úplně dobře legislativně vyřešenou. Možná by stálo za to, se na to podívat. Nicméně pokládám za rozumné a užitečné těmto lidem nabídnout možnost nějakého dalšího angažmá ve státních službách,“ řekl na adresu Šlachty premiér.

Sobotka předpokládá, že učinění takové nabídky je buď v kompetenci policejního prezidenta nebo ministra vnitra. „Pokládám za rozumnější, pokud lidé, kteří mají z povahy svého povolání poměrně velké množství informací, aby pokud možno zůstali působit ve složkách státu. Ne vždy se to ale povede. Vždy je důležitá vůle obou stran,“ dodal.

Sobotka se ale osobně se Šlachtou setkat nechystá: „Nechci se plést do práce policejního prezidenta.“ Šlachta rezignoval k 30. červnu a podal žádost o odchod do civilu. Odůvodnil to nesouhlasem s reorganizací policie. O několik dní později ale dodal, že sleduje momentální vývoj a svůj odchod ještě zvažuje.

Rezignaci, kterou podal, nicméně policejní prezident Tomáš Tuhý okamžitě přijal. Útvar nyní dočasně vede bývalý šéf protikorupční policie Milan Komárek. Změny v policii mají začít platit od 1. srpna. Původně se mluvilo o 1. červenci, odklad se ale dohodl na jednání Bezpečnostní rady státu.

Události: ANO nechce měnit programový obsah koaliční smlouvy (zdroj: ČT24)

ÚOOZ je likvidován kvůli kauze policejních úniků, tvrdí Šlachta

Končící šéf ÚOOZ Šlachta je nicméně přesvědčen, že ÚOOZ je likvidován kvůli vyšetřování kauzy úniků z policejních spisů. Důkazy pro to ale nemá, píše týdeník Respekt ve svém pondělním vydání. Autor změn v policii, náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube, ale takový motiv pro reformu odmítl.

„Je to velká akce, ale bude ještě několik měsíců trvat, než policie zjistí, co dokumenty a odposlechy vlastně ukazují a kam až dosáhneme,“ řekl týdeníku k vyšetřování policejních úniků Šlachta. „Reorganizace se dělá v posledních týdnech, údajně začala den po operaci Gáborík. Utajeně před policisty i státními zástupci - a strašně se s ní spěchá, jednotky mají být spojeny už za dva týdny,“ dodal.

Bývalý policista Igor Gáborík je podle médií jedním ze tří obviněných v kauze neoprávněného předávání informací z trestních řízení, dalšími dvěma jsou detektiv protikorupčního útvaru Radek Holub a bývalý středočeský celník Pavel Šíma. Vyšetřování bylo loni delegováno na ÚOOZ, přestože podle obecné příslušnosti by případ spadal pod Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS).

Respekt také píše, že podle informací pražské vrchní žalobkyně Lenky Bradáčové pro poslance obdržela GIBS v posledních třech letech 33 podnětů k prošetření úniku informací z protikorupční policie, inspekce ale nedokázala rozkrýt ani jeden podnět a u více než poloviny ani nezahájila práci. 

ÚOOZ stíhá tři lidi v kauze úniků z policejních spisů od poloviny května. Obviněni byli ze zneužití pravomoci a přijetí úplatku, která souvisejí s neoprávněným předáváním informací z trestních řízení a uzavřených systémů bezpečnostních složek.

Robert Šlachta začínal v roce 1990 jako řadový policista v jihomoravských Pohořelicích, a jeho služba tak trvá déle než čtvrtstoletí. Na přelomu tisíciletí působil v brněnských expoziturách ÚOOZ a Národní protidrogové centrály, na její pražskou centrálu přestoupil v roce 2004.

O čtyři roky později – a zprvu jen dočasně – nahradil na postu ředitele ÚOOZ Jana Kubiceho. V roce 2011 čelil podezření, že varoval známého detektiva před zatčením, tato obvinění ale odmítl a celou věc označil za snahu o diskreditaci jeho osoby. 

Robert Šlachta (ÚOOZ)
Zdroj: Michal Doležal/ČTK