Kauza Jany Nečasové a Vojenského zpravodajství se opět začala rozplétat u soudu

Kauzu možného zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování někdejší manželky expremiéra Petra Nečase (ODS) Radky začal znovu projednávat Obvodní soud pro Prahu 1. K hlavnímu líčení, které se zatím koná s vyloučením veřejnosti, dorazili všichni čtyři obžalovaní – tedy Nečasova současná žena Jana (dříve Nagyová), bývalí šéfové zpravodajství Ondrej Páleník a Milan Kovanda i zpravodajec Jan Pohůnek.

Hlavní líčení začalo přesně tři roky poté, co policejní razie na Úřadu vlády související mimo jiné i s případem Vojenského zpravodajství znamenala začátek konce Nečasova kabinetu.

Obžaloba tvrdí, že Nagyová na podzim 2012 zaúkolovala bez vědomí ministra obrany Vojenské zpravodajství k tomu, aby sledovalo její sokyni. Šlo jí prý o to, aby manželství jejího tehdejšího milence Nečase skončilo. Zpravodajci se hájí tím, že prováděli tzv. kontrasledování kvůli obavám z toho, že premiérova rodina je v nebezpečí. 

Redaktor ČT Jiří Hynek k tomu uvedl, že se odvolávají na velké tlaky, které v té době byly kolem nákupu gripenů a které se měly týkat i rodiny premiéra. Nečas již dříve ve svědecké výpovědi uvedl, že úkol zadal on a Nagyová jen zprostředkovala komunikaci. Expremiér v pondělí svou manželku doprovodil k soudu. 

Soudkyně Helena Králová bezprostředně po zahájení hlavního líčení vyloučila z projednávání veřejnost. Předvolaní svědci vypovídali ke skutečnostem, které jsou utajené. Jako první hovořil v soudní síni český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý, jenž měl jako náměstek ministra obrany v gesci jednání o prodloužení pronájmu gripenů. Svou výpověď odmítl jakkoliv komentovat.

Po Šedivém šel svědčit Vladimír Šibor, šéf policejního Útvaru zvláštních činností. Útvar má na starosti policejní odposlechy a sledování lidí i věcí, v trestní kauze Nagyové zpracovával odborné vyjádření, a nyní Šibor před soudem zopakoval a rozvedl předchozí posudek. Podle něj se nejednalo o kontrasledování, ale o sledování, které bylo nezákonné a nepovolené soudem.

„Ocitli bychom se v jiné době, kdybychom připustili, že sledování není průlomem do práv a svobod občanů,“ prohlásil po opuštění soudní sítě, ve které strávil čtyři hodiny.

Reportáž: Soud znovu otevřel případ rozvědky a Jany Nagyové (zdroj: ČT24)

Zpochybňování a mlčení

Zpravodajec Pohůnek se před novináři snažil zpochybnit relevantnost Šiborovy výpovědi.

Stále se ohání zákonem o policii a trestním řádem. S činností zpravodajské služby to nemá nic společného. Pokud má policie nějaké stanovené postupy, tak zpravodajská služba má ty postupy asi trochu jiné, že.
Jan Pohůnek
obžalovaný bývalý zpravodajec

Sama Nečasová se k případu nevyjadřuje, její advokát Eduard Bruna uvedl, že na hodnocení vývoje hlavního líčení je zatím příliš brzy. 

Jednání je nařízeno do konce týdne; v úterý se má soud vypořádávat s důkazy, jejichž projednání podnítila vyšší instance. Tentokrát již za přítomnosti veřejnosti tak na hlavním líčení zazní přepisy textových zpráv, které si premiér Nečas se svou milenkou a šéfkou kabinetu Nagyovou v souvislosti s případem vyměnil. Rozsudek by měl padnout v pátek.

Janu Nečasovou pak v srpnu čeká pokračování projednávání kauzy BIS, kde je obžalována společně s lobbistou Ivem Rittigem. Obviněna je i v případu údajných trafik pro exposlance ODS, za něž je stíhán i její manžel, a také za krácení daní z dárků, které dostávala jako Nečasova pravá ruka od vlivných podnikatelů.