Babiš: Z koalice odcházet nechceme, Tuhý by měl ale rezignovat

Hnutí ANO nechce opustit koalici. Vládní partneři by ale měli uznat argumenty hnutí, že změny v policii nejsou připravené a že by měl policejní prezident Tomáš Tuhý rezignovat. Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš to řekl před konferencí k elektronické evidenci tržeb v tržnici SAPA v pražské Libuši. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chce přitom reformu podepsat už po úterním jednání Bezpečnostní rady státu. Pokud to ale ministr udělá ještě před středečním dohodovacím řízením koalice, tak bude ANO požadovat jeho demisi.

„Znovu opakuji, že nechceme odcházet z koalice. Chceme, aby naši koaliční partneři uznali naše argumenty, že to není připravené, že je to šaškárna, že pan policejní prezident by měl na základě těchto kroků rezignovat,“ uvedl Babiš.

Babiš chce také napsat premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) dopis, aby na úterní jednání bezpečnostní rady státu pozval Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu nebo ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Původně přitom hnutí ANO účast na bezpečnostní radě odmítalo a žádalo dohodovací řízení. 

„Sice jsem řekl, že tam nepůjdu, ale napíši teď panu premiérovi, aby na radu pozval nejvyššího státního zástupce Zemana, pana Šlachtu, pana (šéfa protikorupční policie Jaroslava) Vilda, pana Tuhého, pana (náměstka policejního prezidenta Zdeňka) Laubeho a pana Pelikána. A pokud pan premiér říká, že chce vést odbornou debatu, tak to jsou tito lidé, kteří mají vést tu debatu,“ dodal Babiš. Pokud prý na jednání přijdou Šlachta a Pelikán, tak přijde i ministr financí. 

Podle něj je současná vláda úspěšná a její reputaci kazí někteří kolegové, jmenovitě ministr vnitra Milan Chovanc (ČSSD). „A doufám, že pan premiér nakonec podpoří ten názor, že ta reorganizace není připravená, že se to odloží. A pokud 20 elitních důstojníků chce odejít, tak je to konec boje proti korupci v naší zemi,“ uvedl vicepremiér.

Roztržku bude řešit prezident i bezpečnostní rada

Rozpad koalice kvůli slučování elitních policejních útvarů přímo nevyloučil předseda vládních lidovců Pavel Bělobrádek. „Pokud jedna ze stran usoudí, že je čas z koalice odejít, pak je to samozřejmě jedna z možných variant,“ uvedl šéf KDU-ČSL v sobotních Událostech. Zároveň ale dodal, že pro stabilitu ČR má pokračování koalice smysl.   

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se policejních změn zastává. ANO obvinil z politizace záležitosti, která je v kompetenci policejního prezidenta, a nikoliv politiků. Obdobně mluví i předseda vlády Sobotka. Ten vyhověl oběma stranám: na úterý svolal jednání Bezpečnostní rady státu, což požadoval policejní prezident, na středu pak dohodovací řízení, které požaduje Babiš. Ještě předtím – hned v pondělí – se s hlavními aktéry sejde i prezident Miloš Zeman.

Další schůzky
Zdroj: ČT24

Chovanec zřejmě podepíše reformu policie v úterý po bezpečnostní radě

Středeční dohodovací řízení v koalici už možná přijde pozdě, Chovanec prý totiž zatím neslyšel žádný argument, proč by reformu policie neměl podepsat. Pokud na jednání Bezpečnostní rady státu nezazní nějaký vážný argument, tak chce reformu podepsat v úterý. 

Pokud to udělá, tak určitě budeme požadovat, aby odstoupil, protože tím pádem je koaliční smlouva jenom cár papíru, který vlastně nikdo nechce respektovat. Já jsem jasně napsal koaličním partnerům, že je to pro nás zásadní problém, a byla dohoda, že to budeme řešit ve středu ráno v 7:30.
Andrej Babiš
ministr financí

Ministr vnitra v Otázkách prohlásil, že je cílem reformy kvalitnější práce policie, nikoli odstranění Roberta Šlachty. Ten podle Chovance rezignoval, protože podlehl drbům. „Daleko lépe by bylo, kdyby opadly emoce a policejní prezident si s nejvyšším státním zástupcem našli smírné řešení, aby se reorganizace nedotkla živých kauz,“ dodal ministr vnitra.     

Chovanec chce reformu podepsat po jednání bezpečnostní rady (zdroj: ČT24)

Ještě před úterním jednáním bezpečnostní rady se zřejmě Chovanec sejde i s důstojníky ÚOOZ: 17 vedoucích odborů a expozitur ho totiž v dopise vyzvalo, aby reorganizaci policie pozastavil. Ministr se v Otázkách pozastavil nad tím, že otevřený dopis si nejdříve přečetl v Lidových novinách a až druhý den mu policisté dopis poslali. Přesto má zájem signatáře otevřeného dopisu vyslechnout zkraje příštího týdne.

Hnutí ANO: Pokud Chovanec reformu podepíše v úterý, budeme žádat jeho rezignaci

Na odpoledne svolal Andrej Babiš ještě jeden mimořádný brífink, ve kterém reagoval na slova Chovance z Otázek Václava Moravce. Pokud prý Chovanec podepíšu reformu ještě před středečním dohodovacím řízením koalice, bude ANO požadovat jeho rezignaci.

„Pokud to udělá, budeme požadovat, aby odstoupil,“ konstatoval vicepremiér s tím, že takový krok by zásadně ovlivnil vztahy v koalici. Babiš by ho vnímal jako porušení koaliční dohody. K tomu, jak by ANO případně postupovalo dál, se zatím vyjádřit nechtěl. „Nechci spekulovat. Já to dneska nevím, jak budeme reagovat,“ dodal.

Mimořádný brífink Andreje Babiše (zdroj: ČT24)

Pavel Bělobrádek upozornil, že bude možné se na bezpečnostní radě státu bavit v utajeném režimu o věcech, které normálně komentovat nelze. „Já nemám takové informace jako někteří jiní politici z hnutí ANO – nevím, odkud je mají a doufám, že se je dozvím na bezpečnostní radě,“ prohlásil v diskuzi a dodal: „Ale i bez utajeného režimu můžeme mluvit věcně o tom, co se stalo. Zda byla reforma policie účelová, jestli byla skutečně dlouhodobě připravovaná, do jaké míry jde o věc, která je zbytečně personifikovaná.“ 

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek v Otázkách uvedl, že se jednání bezpečností rady účastnil šest let a nezažil, že by bylo jednání politicky zabarvené. „Situace může být nepřehledná, ale v takovém případě musíme dodržovat demokratická pravidla, kdo má jakou kompetenci.“ 

Tato pravidla však podle Kalouska hnutí ANO výrazně porušuje: „Je tady nějaká pravomoc policejního prezidenta, teď vůbec nechci hodnotit – jestli je reforma dobrá nebo špatná, jen vím, že už se připravovala za naší vlády opravdu několik let – a odpovědnost za ni nese ministr vnitra, ne hnutí ANO ani Andrej Babiš.“  

Šlachta kvůli slučování útvarů rezignoval

Policejní prezidium počítá s tím, že 1. července začne transformace špičkových policejních útvarů tak, aby do roku 2020 vznikla národní centrála boje proti organizovanému zločinu. Pod tou bude fungovat pět speciálních oddělení: pro organizovaný zločin, terorismus, kyber-kriminalitu, nejzávažnější hospodářskou kriminalitu a korupci.

Kontroverze ale budí plán pojmout pod centralizovanou střechu i dva současné elitní policejní útvary – Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK), které v minulosti řešily nejsložitější případy v republice. První zmíněný stál za razií, jež vedla k pádu vlády Petra Nečase, druhý dostal před soud někdejšího hejtmana Davida Ratha.

obrázek
Zdroj: ČT24

Dosavadní šéf ÚOOZ Robert Šlachta s policejní přestavbou nesouhlasí, už po čtvrteční schůzce s policejním prezidentem Tomášem Tuhým avizoval, že odejde ze služby. Jasno bylo v pátek dopoledne. „Podal jsem žádost o uvolnění ze služebního poměru, pan náměstek Laube ji přijal a během patnácti minut byl vyhotoven rozkaz o mém propuštění ze služebního poměru, takže po dohodě k 30. 6. 2016 končím ve funkci ředitele,“ řekl pro Českou televizi Šlachta s tím, že důvěru ve vedení policie nyní jako řadový občan nemá.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman pak kvůli chystanému slučování útvarů zaslal otevřený dopis premiéru Sobotkovi a ministrům Chovancovi a Pelikánovi, který byl nezvykle ostrý: „Sloučení obou útvarů povede ke snížení kvality práce, průtahům, rozmělnění odpovědnosti, či dokonce k nemožnosti vyšetřovat některé složité věci,“ varuje Zeman. Právě tímto dopisem argumentuje Babiš, když tvrdí, že věc nepolitizuje a jen tlumočí obavy žalobců.