Bělobrádek: Pořád je šance, aby stávající koalice pokračovala

Podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka je pořád šance, aby pokračovala stávající koalice ČSSD, lidovců a hnutí ANO. Pro stabilitu České republiky by to prý mělo smysl. Bělobrádek ale zároveň nevyloučil ani rozpad koalice kvůli slučování elitních policejních útvarů: „Pokud jedna ze stran usoudí, že je čas z koalice odejít, pak je to samozřejmě jedna z možných variant,“ uvedl šéf lidovců v Událostech. Deník Právo v sobotu naznačil další možný vývoj: menšinový kabinet lidovců a ČSSD podporovaný opozicí.

Reorganizaci policie kritizuje hnutí ANO, které požaduje zrušení plánovaných změn v elitních útvarech. Podle šéfa hnutí Andreje Babiše nejsou připravené. Doufá ale, že kvůli sporu nepadne vláda, není to něco, co by si prý přál. 

Deník Právo ovšem napsal, že v případě demise ministrů ANO počítají sociální demokraté a lidovci s možností menšinového kabinetu ČSSD a KDU-ČSL, který by pokračoval do řádných voleb za přímé nebo nepřímé podpory opozice. Právu to potvrdili předseda lidovců Pavel Bělobrádek a šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák. Tuto možnost navíc naznačil i předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. 

Hnutí ANO odmítá, aby o věci jednala Bezpečnostní rada státu, a žádá dohodovací řízení. Lidovci naopak chtějí záležitost řešit v koaliční radě – podle Bělobrádka není dohodovací řízení nutné a hnutí ANO jen hledá záminku pro případný odchod z vlády. 

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se policejních změn zastává. ANO obvinil z politizace záležitosti, která je v kompetenci policejního prezidenta, a nikoliv politiků. Obdobně mluví i předseda vlády Sobotka. Ten vyhověl oběma stranám: na úterý svolal jednání Bezpečnostní rady státu, což požadoval policejní prezident, na středu pak dohodovací řízení, které požaduje Babiš. Ještě předtím – hned v pondělí – se s hlavními aktéry sejde i prezident Miloš Zeman. 

Šlachta kvůli slučování útvarů rezignoval

Policejní prezidium počítá s tím, že 1. července začne transformace špičkových policejních útvarů tak, aby do roku 2020 vznikla národní centrála boje proti organizovanému zločinu. Pod tou bude fungovat pět speciálních oddělení: pro organizovaný zločin, terorismus, kyber-kriminalitu, nejzávažnější hospodářskou kriminalitu a korupci.

Kontroverze ale budí plán pojmout pod centralizovanou střechu i dva současné elitní policejní útvary – Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK), které v minulosti řešily nejsložitější případy v republice. První zmíněný stál za razií, jež vedla k pádu vlády Petra Nečase, druhý dostal před soud někdejšího hejtmana Davida Ratha. 

Dosavadní šéf ÚOOZ Robert Šlachta s policejní přestavbou nesouhlasí, už po čtvrteční schůzce s policejním prezidentem Tomášem Tuhým avizoval, že odejde ze služby. Jasno bylo v pátek dopoledne. „Podal jsem žádost o uvolnění ze služebního poměru, pan náměstek Laube ji přijal a během patnácti minut byl vyhotoven rozkaz o mém propuštění ze služebního poměru, takže po dohodě k 30. 6. 2016 končím ve funkci ředitele,“ řekl pro Českou televizi Šlachta s tím, že důvěru ve vedení policie nyní jako řadový občan nemá. 

Bělobrádek ale Šlachtu veřejně vyzval, aby své rozhodnutí přehodnotil: „Vždycky je škoda, když se rozhodne odejít policista s 25letou praxí, to byla ta moje motivace,“ dodal šéf lidovců v Událostech.