Kvůli nevýhodné zakázce k Blance navrhla policie obžalobu úředníka

Protikorupční policie v souvislosti s tunelem Blanka navrhla obžalobu bývalého úředníka pražského magistrátu Jana Beránka. Podle ní zadal nevýhodnou zakázku a městu způsobil škodu přes 30 milionů korun. Informaci o návrhu na obžalobu ČT potvrdila tisková mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

„Policie již v této věci ukončila vyšetřování a doručila státní zástupkyni spisový materiál spolu s návrhem na podání obžaloby. Státní zástupkyně nyní spis i návrh prostuduje a poté rozhodne o dalším postupu,“ komentovala pro ČT věc tisková mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Jan Beránek je bývalým ředitelem již zrušeného Odboru městského investora na pražském magistrátu, který měl stavbu tunelu Blanka na starost.

Úkol měla provést jiná firma

V roce 2013 Beránek uzavřel smlouvu se společnostmi Valbek, Satra a Weil, které měly provést kategorizaci dodatečných prací (takzvaných víceprací) na tunelu, které si nárokovala proplatit stavební firma Metrostav. To však bylo podle policie zbytečné, kategorizaci totiž měla provést městská firma Inženýring dopravních staveb (IDS).

Úředník navíc zakázku zadal bez soutěže, pro což podle policie nebyly splněny zákonné podmínky. Celkovou škodu policie vyčíslila na 30,3 milionu korun, což byla hodnota zakázky na kategorizaci víceprací.

Za porušování předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku mu u soudu hrozí až osmileté vězení.

Tunel Blanka byl otevřen loni v září po osmi letech budování a se čtyřletým zpožděním. Vyšel na 43 miliard korun, tedy zhruba o deset miliard více, než bylo původně plánováno. Praha dosud vede s dodavateli arbitráže kvůli neproplaceným fakturám.