Česko zasáhly silné bouře, řeky většinou zůstaly klidné

Českem v úterý prošly bouřky, v Moravskoslezském kraji hrozily večer přívalové deště. Okolo 23. hodiny ale ani tady už nebyly srážky příliš vydatné. Na Bruntálsku nicméně spadlo za hodinu i 120 milimetrů srážek a na menších tocích stouply hladiny. Nad druhý stupeň povodňové aktivity se dostal tok Opavice v Krnově. Několik dalších se dostalo přes první stupeň. Všechny pak postupně začaly klesat.

Takováto bouřková situace nad střední Evropou v této roční době není nic mimořádného. Co je ale neobvyklé, je poměrně dlouhá doba, po kterou už tato situace trvá. A to zejména když uvážíme, že podle dnešních předpokladů nás bouřky, výjimečně i intenzivní, budou doprovázet až do konce týdne.
Michal Žák
Meteorolog

Srážky se podle meteorologa Českého hydrometeorologického ústavu Pavla Šimandla v České republice vyskytují okolo 23. hodiny už jenom ojediněle a slábnou. Prší na severní Moravě a ve Slezsku a na jihu Čech, ani tam už ale srážky nejsou příliš vydatné. „Vypadá to, že v noci by měl být s ohledem na srážky většinou klid,“ uvedl Šimandl s tím, že hladiny řek budou postupně klesat.

Stanice Město Albrechtice-Žáry (okres Bruntál) nicméně zaznamenala večer za hodinu i 120 mm srážek, uvedli meteorologové. Intenzivní bouřky se vyskytovaly v severní části okresu Bruntál a v okrese Nový Jičín. Doprovázely je kroupy a přívalové srážky s úhrny kolem 60 milimetrů za hodinu.

Na Bruntálsku vyjížděli hasiči šestnáctkrát, hlavně ve Městě Albrechticích a Krnově. „Profesionální hasiči z krnovské stanice čerpali vodu i ze zdejší nemocnice. Přijeli chemickým automobilem se speciálními vysavači, které mohou vysát vodu dosucha,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela. V Krnově hasiči čerpali vodu, která zaplavila silnici pod viaduktem v Albrechtické ulici.

V Linhartovech, což je část Města Albrechtic, vytvořila voda velkou lagunu. „Hasiči museli použít na její zastavení několik desítek pytlů s pískem,“ dodal Kůdela.

Hasiči až do pozdní noci čistili kanalizaci od bahna (zdroj: ČT24)

V celém kraji zaznamenali hasiči kvůli bouřkám od 18:00 zhruba šedesát případů, šlo o čerpání vody nebo čištění kanalizace. „Události se obešly bez zranění i větších materiálních škod. Šlo hlavně o čerpání z bytových i nebytových prostor, sklepů, obchodů i hotelů,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Bouřlivé počasí se nevyhnulo ani hlavnímu městu, kde spadlo kolem 30 milimetrů srážek, uzavřen byl Strahovský tunel a nejezdily ani některé linky tramvají.

Karlův most v Praze v bouři
Zdroj: ČTK/AP/Petr David Josek

Několik toků, Polečnice, Lubina nebo Opavice dosáhly prvního povodňového stupně. Postupně ale klesají a před půlnocí už nedosahovaly ani na první stupeň. Druhého stupně, který znamená pohotovost, dosáhl tok Opavice v Krnově, i ten se ale mírní.

Místo očekávaných dopoledních lokálních přeháněk a bouřek spustil v jižních Čechách již ráno velmi silný déšť. Nejintenzivnější byl v Netřebicích na Českokrumlovsku, kde za šest hodin spadlo 62 milimetrů srážek, tedy 62 litrů vody na metr čtvereční. V Byňově u Nových Hradů spadlo v téže době 42 milimetrů vody.

ČHMÚ proto nejprve vydal krátkodobou regionální výstrahu na extrémní srážky, až do středy platí pro Jihočeský a také Plzeňský kraj varování před velmi vydatným deštěm. „Během odpoledne a zítřka očekáváme na jihu a jihozápadě Čech místy 60 až 80 milimetrů, ojediněle až 90 milimetrů srážek,“ upřesnili meteorologové. 

Bouřka v jižních Čechách zkomplikovala provoz na železnici, vyvrátila totiž strom, který pak spadl na trať mezi Rybníkem a Lipnem nad Vltavou, České dráhy tam nasadily náhradní autobusovou dopravu. „K pádu stromu došlo k vlivem silné bouře,“ uvedla tisková mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Dvě řeky jsou na prvním stupni

V jižních Čechách ČHMÚ vyhlásil povodňovou bdělost. Na Polečnici v Českém Krumlově podle údajů Povodí Vltavy dosáhla hladina úrovně prvního stupně povodňové aktivity, ale v noci začala opadat. Podobná situace nastala také na Blanici v Louňovicích pod Blaníkem nebo na Lubině v Petřvaldu nedaleko Ostravy.

Meteorolog: Podobné podmínky se týkají i Německa a Polska, ve Středomoří je počasí klidné (zdroj: ČT24)

I na hladinách dalších vodních toků se srážky projevily. Například Vltava nad Českým Krumlovem se podle údajů Povodí Vltavy od půlnoci zvedla na dvojnásobek a průtok se přes den i zpětinásobil. Podobná situace nastala například také na Malši. Nikde však vodní toky nedosáhly povodňového stupně.

Na rozvodněných řekách by lidé neměli vstupovat do koryt a odložit koupání nebo jejich sjíždění. 

Kromě krup, které se také budou vyskytovat, hrozí i silný, přívalový déšť. Za hodinu může napršet i 30 litrů na metr čtvereční, takže na menších tocích to může způsobit i přívalové povodně.
Vladimír Piskala
meteorolog

Silné deště mohou způsobit bleskové povodně a také hrozí například zatopení sklepů. Meteorologové ve výstraze doporučili, aby lidé před bouřkami zajistili okna a dveře a vzhledem k očekávanému nárazovému větru také odstranili nebo upevnili volně položené předměty – například zahradní nábytek nebo slunečníky.

Klid nebude ani v dalších dnech

Podobný vývoj očekávají meteorologové i v příštích dnech. „Minimálně do pátku lze očekávat na většině území přeháňky a místy bouřky, které mohou být ojediněle intenzivní,“ upozornil ČHMÚ.

Dlouhodobou hrozbu silných bouřek přináší teplý, ale vlhký vzduch nad střední Evropou. „Také je rozsáhlá tlaková níže, která ještě zlepšuje podmínky pro vznik bouřek,“ podotkl meteorolog Vladimír Piskala.

Počasí způsobilo velké škody již v minulém týdnu. Přívalové deště se vyskytly v pondělí, kdy zejména v části středních Čech padaly kroupy. Velké kroupy způsobily vážné škody v pátek na Českokrumlovsku, v sobotu padaly na mnoha místech. Sobotní počasí způsobilo také lokální záplavy, které postihly například Nový Rychnov na Pelhřimovsku nebo několik jihomoravských obcí a narušily také hasičskou soutěž ve Výravě na Královéhradecku. Škody způsobil i vítr, v úterý se v Červené Hoře na Náchodsku objevilo tornádo.

Supercela
Zdroj: ČT24

Bouřková sezona přišla poněkud později než obvykle, ale o to s větší intenzitou. Především bouře, při kterých padaly kroupy, patří do kategorie nazývané supercely. Jsou typické rotací uvnitř bouřkového mraku. „Neříkám, že každá bouřka v tomto týdnu byla supercela, ale rozhodně u té, která přinesla krupobití na Českokrumlovsko a také u té, která zaplavila obce u Brna to bylo potvrzeno,“ uvedla meteoroložka Alena Zárybnická.

Supercela
Zdroj: ČT24