Zdivočelý potok vyplavil obec na Pelhřimovsku, vyplavené sklepy jsou i na Náchodsku

Události: Bouřky a krupobití v Česku (zdroj: ČT24)

Blesková povodeň zasáhla Nový Rychnov na Pelhřimovsku. Během prudkého deště se rozvodnil potok a zaplavil sklepy domů. Po silné bouři vyjížděli k desítkám událostí hasiči také v Královéhradeckém kraji. Počasí způsobilo komplikace i na železnici, večer se kvůli výpadku zabezpečení zastavil i první koridor na Blanensku.

Hladina potoka v Novém Rychnově stoupla po bouřce o 2,5 metru. Voda, která se nevešla do potoků, se potom valila po silnicích. Dostala se také asi do dvaceti domů, kde vyplavila sklepy.

Hasiči v Rychnově pročistili koryto řeky, odčerpávání vody ze sklepů jim však potrvá až do rána. „Záchranných prací se zúčastňuje cirka 50 hasičů. Máme tady tři hasičská auta a obecní techniku, která zabezpečuje průtok naším centrálním potokem,“ uvedla starostka Iva Reichová.

Vyplavené sklepy byly i na Náchodsku a Královéhradecku

Již během odpoledne zasahovali hasiči na řadě míst na severovýchodě Čech. „Bouře zasáhla především Náchodsko a potom okolí Třebechovic na Královéhradecku; čerpáme vodu ze sklepů a také odstraňujeme popadané stromy a větve,“ uvedl operační důstojník královéhradeckých hasičů. Dodal, že žádná zranění v souvislosti s bouřkou do pozdního odpoledne nebyla hlášena.

 V Jílovicích na Hradecku pak museli hasiči evakuovat z místního hřiště více než čtyři stovky dětí, které ohrožovaly lokální záplavy. „Hasiči neprodleně zahájili evakuaci dětí ze hřiště a mnoho z nich doslova v náručí přenášeli do připravených aut a autobusu,“ uvedl mluvčí královéhradeckých hasičů Ondřej Sezima.

Voda způsobila nejvíce škod v obcích Výrava, Librantice, Jílovice a Jeníkovice, kde zatopila několik objektů. Následky silné bouře museli likvidovat v několika případech také hasiči v Pardubickém kraji. „Hasiči museli evakuovat zhruba desítku lidí, dvěma lidem bylo nutné zajistit náhradní ubytování,“ dodal mluvčí.

Večer potom další srážky zasáhly také jižní Moravu, kde voda z přívalových dešťů vytopila sklepy a garáže v Hodějicích či Slavkově.

Blesky poškodily zabezpečovací zařízení na železničním koridoru

Divoké počasí má špatný vliv i na dopravu, především železniční. Trať mezi Broumovem a Meziměstím byla odpoledne samé bahno. Místo vlaků proto jezdila náhradní autobusová doprava. „Provoz na trati byl kvůli sesuvu hlíny zastavený kolem 16:30,“ upřesnil mluvčí Českých drah Radek Joklík. Po osmé večer již výluka skončila.

Večer však následky bouře zastavily provoz na další trati, konkrétně hlavním tahu z České Třebové do Brna. Nejprve vypadlo zabezpečovací zařízení přímo v Třebové, a když SŽDC poruchu opravila, vzápětí se porouchalo zabezpečení v Rájci-Jestřebí. Vlaky se znovu rozjely až po desáté večer. Několik spojů si odvezlo zpoždění přes dvě hodiny.

Počasí zkomplikovalo i silniční dopravu, v Trutnově a Náchodě byly odpoledne uzavřené zaplavené ulice, odkud museli hasiči odčerpat vodu.

Kroupy na Šumavě měly centimetrový průměr

Kroupy napadly i na Plzeňsku
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

Okolí Volar zasáhlo krupobití. Podle místních obyvatel měly kroupy průměr až jeden centimetr. Na silnici do Lenory vznikla podle volarské starostky Martiny Pospíšilové až dvaceticentimetrová vrstva krup, kterou lidé museli odklízet. Hasiči však zasahovat nemuseli.

Kroupy padaly i na dalších místech – ve východních Čechách, ve středočeské Vlašimi, ale i v Havířově. Silnice jimi byly pokryté také na Vysočině v blízkosti Nového Rychnova.

Zatímco v N. Rychnov zasáhla povodeň, na sousední Čejkov se sypaly kroupy (zdroj: ČT24)

Výstraha platí do půlnoci, na Moravě do 2:00

Meteorologové v předpovědi upozornili na možnost výskytu bouřek, ve kterých se mohou vyskytnout kroupy i silné nárazy větru. Přeháňky a bouřky by se mohly místy vyskytovat i na začátku noci, později mají být jen ojedinělé. Bouřky by ojediněle mohly být také v neděli.

Meteorologové také varují, že se podobně jako v Novém Rychnově mohou po přívalových deštích rozvodnit i na dalších místech malé toky nebo zaplnit jindy suchá koryta. Hrozí i zatopení podjezdů, sklepů a jiných nízko položených míst. V některých místech mohou být srážkové úhrny až 30 milimetrů za hodinu. Nárazový vítr by mohl dosáhnout 70 km/h, což může poškodit lehké stavby, vyvracet stromy a lámat větve. 

Silné bouřky postihly část republiky již počátkem týdne a také v pátek večer, kdy například na Vyškovsku a Hodonínsku přívalové srážky způsobily vytopení několika desítek domů a zanesení ulic bahnem. 

V obci Malonty na Českokrumlovsku padaly kroupy o velikosti holubích vajec. Zhruba u deseti domů rozbily okna i tašky na střechách. Kroupy také zabily tři čápy, samici se dvěma mláďaty.

iReportér: Páteční krupobití v Českém Krumlově (zdroj: Michael Jarkovský)

Červen má být průměrný teplotně i srážkově

Z dlouhodobé předpovědi ČHMÚ na příští čtyři týdny vyplývá, že letošní červen bude teplotně i srážkově průměrný. Výjimkou má být pouze příští týden, kdy bude tepleji a má také více pršet. Na celkovém úhrnu srážek mají mít hlavní podíl srážky takzvaného konvektivního charakteru, tedy přeháňky a bouřky.

Dlouhodobá průměrná teplota v ČR v období od 30. května do 26. června je 15,9 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 2003, kdy průměrná teplota dosáhla 19,8 stupně Celsia. Naopak nejnižší průměrnou teplotu zaznamenali meteorologové v roce 1974, a to 13,6 stupně Celsia.