V noci hrozí bouřky, zatím je ale klid na úklid škod ze soboty

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval, že Českou republiku odpoledne nebo večer mohou znovu zasáhnout silné bouře s přívalovým deštěm. Doprovázeny mohou být nárazovým větrem a ojediněle i kroupami. Zatím ale počasí velké škody nezpůsobilo. Mohl tak pokračovat úklid škod po bleskových povodních a krupobití z předchozích dnů.

V krajích Středočeském, Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském, Ústeckém a v Praze hrozí bouře do půlnoci, ve zbytku země až do pondělního rána. Meteorologové očekávají přívalový déšť s úhrny až 40 milimetrů za hodinu a nárazový vítr o rychlosti zhruba 70 km/h.

Hrozí rozvodnění některých menších toků a zaplnění jindy suchých koryt. Voda také může zatopit níže položená místa, podjezdy a sklepy. Nárazový vítr může lámat a vyvracet stromy nebo poničit některé lehké stavby, například altány a stany. Výstraha platí do šesti hodin ráno.

Supercela
Zdroj: ČT24

Bouřková sezona přišla poněkud později než obvykle, ale o to s větší intenzitou. Především bouře, při kterých padaly kroupy, patří do kategorie nazývané supercely. Jsou typické rotací uvnitř bouřkového mraku. „Neříkám, že každá bouřka v tomto týdnu byla supercela, ale rozhodně u té, která přinesla krupobití na Českokrumlovsko a také u té, která zaplavila obce u Brna to bylo potvrzeno,“ uvedla meteoroložka Alena Zárybnická.

Supercela
Zdroj: ČT24

Sobota přinesla krupobití a lokální záplavy

V sobotu silné bouřky s přívalovým deštěm zasáhly zejména jih země a východní Čechy. Hasiči zaznamenali desítky výjezdů, odčerpávali hlavně vodu ze sklepů a odstraňovali popadané větve z vozovek.

I v neděli museli lidé pokračovat v úklidu zejména po bleskových povodních. Ty zasáhly například obec Nový Rychnov na Pelhřimovsku, ale také Jílovice a sousední Výravu na Královéhradecku. Podle místních obyvatel přišla velká voda velmi rychle. „Děti viděly vodu, utíkaly tam – a pak už utíkaly oknem ven,“ popsala obyvatelka Výravy.

V Jílovicích evakuovali hasiči děti ze soutěže, kterou sami pořádali na místním hřišti. Voda ho celé po přívalovém dešti zaplavila, hasiči stihli pouze odnést děti na vyvýšená místa. V neděli se na hřiště vrátili rodiče a hledali, co voda neodnesla.

Prudké bouřky zasáhly Česko i během pracovního týdne. Již v pondělí zasypaly kroupy nevídaným způsobem část Příbramska. V Hořovicích se v ulicích zdálo, jako by v nich byly sněhové závěje. V pátek se potom spustilo velmi prudké krupobití v jižních Čechách. V obci Malonty na Českokrumlovsku padaly kroupy o velikosti holubích vajec. Zhruba u deseti domů rozbily okna i tašky na střechách. Kroupy také zabily tři čápy, samici se dvěma mláďaty.