Protikuřácký zákon se vrátí. Sobotka ho chce prosadit ještě toto volební období

Poslanecké „ne“ nemusí znamenat definitivní konec snahy omezit kouření v restauracích. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se chce k tématu vrátit a legislativu v tomto volebním období prosadit. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) by podle něj měl zákon znovu urychleně předložit, podle místopředsedy ANO Jana Volného je také možné vládní zákon vrátit do třetího čtení tím, že se „zkopíruje“ jako pozměňující návrh do jiné novely. Neschválení legislativy ovšem vyvolalo spor v koalici, při závěrečném hlasování totiž zákon nepodpořila většina poslanců hnutí ANO.

Určitě se budeme snažit společně s ministrem zdravotnictví, abychom moderní úpravu, která nás řadí mezi civilizované země, prosadili ještě do konce volebního období.
Bohuslav Sobotka
premiér

„Myslím, že to nemůžeme vzdát, že není možné ustupovat tabákové lobby, a chtěl bych, aby vláda mohla návrh co nejdříve projednat, abychom ho mohli poslat do Poslanecké sněmovny,“ uvedl premiér.

Sobotka podotkl, že v zákonu hodlá zohlednit i diskusi, která se kolem jeho schvalování odehrála. „Určitě se budeme snažit společně s ministrem zdravotnictví, abychom tu moderní úpravu, která nás řadí mezi civilizované země, prosadili ještě do konce volebního období,“ doplnil premiér.

Poslance zkritizoval za výsledek hlasování o protikuřáckém zákonu eurokomisař pro zdraví Vytenis Andriukaitis. V exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi v Bruselu uvedl, že je velmi smutné vidět takovou míru nepochopení. Připomněl, že na následky kouření umírá ročně půl milionu Evropanů. Hlasování označil za vítězství tabákové lobby v Česku.

„Samozřejmě myslím, že Česká republika přehodnotí takovéto rozhodnutí a že bude důležité tuto otázku ještě jednou prodebatovat. Ještě jednou bych chtěl vyzvat poslance, aby pochopili svoji povinnost ochránit zájmy veřejného zdraví,“ prohlásil eurokomisař.

Koaliční roztržka

Jsem velmi zklamaný. Myslím, že Česká republika přehodnotí takovéto rozhodnutí.
Vytenis Andriukaitis
eurokomisař pro zdraví

Nejednoznačným hlasováním o protikuřáckém zákoně narušilo hnutí ANO fungování koalice, uvedl v reakci na výsledek Sobotka. „Mrzí mě to, ten zákon se projednával řadu měsíců a pak ho bez jakéhokoliv odůvodnění a jakékoliv informace shodilo ANO pod stůl. Hlasování poslanců ANO bylo pro nás nemilé překvapení, protože to dopředu neavizovali. Pokud v tuto chvíli tvrdí, že byl pro ně nepřijatelný, měli to říci dopředu a mohli jsme o té věci jednat. Ale my jsme takové informace neměli,“ prohlásil premiér ve čtvrtek.

Vicepremiér a lídr ANO Andrej Babiš ve středu naznačil, že společná vláda s KDU-ČSL a ČSSD by nemusela vydržet. Podle ANO se návrh zákona při projednávání příliš změnil. Představitelé ANO tvrdí, že to byli sociální demokraté, kteří porušili koaliční dohodu, když podpořili problematický pozměňující návrh zavádějící kuřárny. Babiš nicméně nevidí důvod, proč by měla koalice končit.

ANO chce Němečkův návrh zkopírovat do své verze

O středečním dění ve sněmovně jednal večer poslanecký klub ANO. Podle jeho předsedy Jaroslava Faltýnka „vyhodnotil, že bylo dobře, že jsme zákon nepřijali“ vzhledem k předchozímu schválení kuřáren. Místopředseda hnutí ANO Jan Volný naznačil v Událostech, komentářích, že hnutí bude chtít koaliční přestřelku ukončit tím, že se zamítnutý Němečkův zákon urychleně schválí tím, že půjde rovnou do třetího čtení v podobě pozměňovacího návrhu.

„Přicházíme s návrhem, který – použiju citát z Kmotra – se nedá odmítnout. Využijeme poslanecký návrh pana kolegy Vondráčka. (…) Navrhneme, aby se kompletním pozměňujícím návrhem doplnil kompletní vládní návrh, který bude opraven o schválené pozměňovací návrhy vyjma pozměňovacího návrhu pana Bendy. To znamená, že to bude přesně to, co by mělo být: Kvalitní vládní návrh, nevykostěný návrhem pana Bendy,“ uvedl. Takový zákon by podle něj mohl být schválen do tří měsíců a začal by platit již od počátku příštího roku.

Podle Faltýnka stále existuje i varianta, že do sněmovny znovu půjde vládní návrh, který by však musel projít legislativním procesem od začátku. „Myslíme si, že může být rychlejší varianta, že by se návrhy, které byly schváleny a jsou dobré, naroubovaly na návrh poslance Vondráčka,“ poznamenal.

Pokud by ANO chtělo prosadit Vondráčkův návrh beze změn, nejspíše by neuspělo. Že ho nepodpoří, dali již najevo lidovci a ministr zdravotnictví s tímto návrhem také nesouhlasí. Nelíbí se mu, že poslanec ANO chce, aby se nekouřilo pouze tam, kde se vaří. Kouření by tak nebylo zakázáno například v barech. „Tak jak je napsán, je ten zákon právně nepoužitelný,“ uvedl ministr.

Koaliční rada bude bez Babiše i Bělobrádka

Možnými řešeními vládní roztržky i problematiky protikuřáckého zákona se bude zabývat koaliční rada, která se sejde v pátek ráno. Andrej Babiš ani Pavel Bělobrádek se však jednání koaliční rady nezúčastní. „To jsou občas takové naschvály, že dávají koalice, když nemůžu. Klidně to mohlo počkat do pondělí, kdy se určitě budeme celý den dohadovat o rozpočtu,“ zmínil Babiš. 

Kouření v restauracích v EU
Zdroj: ČT24
Mně nevadí, že zákon neprošel. Já ho stejně pokládám za špatný. Jenom jsem se ho pokoušel vylepšit tak, aby byl alespoň přijatelný.
Marek Benda
člen ústavně-právního výboru

Ve středu pro normu hlasovalo 80 ze 175 přítomných poslanců, 42 bylo proti. Ke schválení chybělo osm hlasů. Z poslanců koaličního hnutí ANO hlasovala pro vládní návrh jen zhruba čtvrtina, konkrétně 13 zákonodárců. Zákon měl zakázat kouření v restauracích, barech a podobných zařízeních i omezit podávání alkoholu. Nyní si restaurace mohou vybrat, zda budou nekuřácké, nebo kuřácké. Nepřijetí zákona přivítali hospodští i prezident Miloš Zeman.

Nejvýraznější změnu navrženou poslancem ODS Markem Bendou, díky níž by mohly v restauracích vznikat kuřárny, podpořilo i osm poslanců ANO včetně šéfa jejich klubu Faltýnka. „Mně nevadí, že zákon neprošel. Já ho stejně pokládám za špatný. Jen jsem se ho pokoušel vylepšit tak, aby byl alespoň přijatelný. Teď to všechno svádět na to, že za to můžu, mi připadá trochu úsměvné,“ prohlásil Marek Benda (ODS). Babiš nicméně prosazení změn v materiálu označil za podraz.

Vydáno pod