Faltýnek: Výsledek hlasování o protikuřáckém zákonu byl i moje chyba

Faltýnek: Říkal jsem si, že lepší je přijmout nějaký zákon. Teď vím, že to byla chyba (zdroj: ČT24)

Pozměňovací návrh Marka Bendy (ODS) stál zřejmě za tím, že ve středu neprošel sněmovnou protikuřácký zákon. Vládní legislativu nepodpořila většina poslanců hnutí ANO. Osm poslanců Babišova hnutí přitom pro Bendův návrh hlasovalo, mezi nimi i šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. V Interview ČT24 prohlásil, že konečný výsledek byl do určité míry i jeho chyba.

„Co se týká protikuřáckého zákona a závěrečného hlasování, musím upřímně říct, že jsem ho neměl pod kontrolou a že konečný výsledek byla do určité míry i moje chyba. Nezúčastnil jsem se totiž jednání poslaneckého klubu, které bylo ve vyvolané přestávce, protože jsem měl dlouho plánované přijetí ázerbájdžánského místopředsedy parlamentu,“ řekl Jaroslav Faltýnek, který šéfuje poslaneckému klubu ANO, zároveň je prvním místopředsedou v hnutí.

Pozměňovací návrh Marka Bendy
Zdroj: ČT24

Problematickým bodem se stal pozměňovací návrh Marka Bendy (ODS), který zahrnoval možnost vybudovat v restauracích stavebně oddělené kuřárny. „Je pravda, že já jsem také hlasoval pro tento návrh, protože jsem si říkal, že je lepší přijmout zákon nějaký než žádný, ale teď vím, že to byla moje chyba,“ dodal Faltýnek. Svolal kvůli tomu i poslanecký klub, aby se kolegům omluvil. Kdyby se rozhodovalo znovu, hlasoval by jinak.

Návrh poslance Bendy, aby se mohlo kouřit v určitých částech restaurací, jako je to například v Rakousku, byl pro většinu našich poslanců zásadní, a proto v závěru pro zákon nehlasovali se zdůvodněním, že lépe nepřijmout paskvil a udělat zákon znovu.
Jaroslav Faltýnek

Zmínil, že před závěrečným hlasováním už věděl, že většina poslanců ANO bere zásadní změnu vládního návrhu jako určité porušení. „Ještě jsem se pokusil vzít si přestávku na jednání klubu, to už se nepodařilo, protože jednací řád to neumožňuje, přerušení do pátku také nebylo odhlasováno. Koaliční partneři věděli, že pro hnutí ANO nebo pro velkou část našich poslanců je tato záležitost nepřekročitelná,“ podotknul.

Upozornil, že ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) od začátku hovořil o naprostém zákazu kouření a potom názor změnil. „Velká část kolegů ze sociální demokracie, asi třicet devět, hlasovala pro pozměňovací návrh Marka Bendy,“ dodal.

Možností je zákon zpátky na vládu i zákon poslance ANO

Odmítá zároveň, že by tato neshoda bylo součástí nějakého předvolebního boje s ohledem na blížící se krajské volby. Hodnotí také jako nesmysl, že by předseda hnutí ANO Andrej Babiš chtěl rozbít vládu a postavit jinou.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce, aby Němeček znovu předložil zákon na vládu. Faltýnek nicméně připomněl, že ve druhém čtení se ještě nachází zákon jeho stranického kolegy Radka Vondráčka, který je jednodušší a který říká, že se v restauracích nekouří.

„Ty dva zákony šly současně. My jsme ustoupili,“ přiblížil první místopředseda ANO s tím, že Němečkův zákon byl širší, řešil například i alkohol. Podle Faltýnka je ale reálné protikuřácký zákon schválit ještě v tomto volebním období.

Události ČT: Kouř nad sporem v koalici o to, kdo zavinil, že neprošel protikuřácký zákon, se začíná rozplývat (zdroj: ČT24)