Jourová věří, že Čapí hnízdo je v pořádku, ztracené dokumenty ji ale překvapují

Babiš: Je to prasárna a překrucování faktů (zdroj: ČT24)

Eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová zkritizovala absenci klíčových dokumentů v kauze kolem farmy Čapí hnízdo patřící do holdingu Agrofert Andreje Babiše. Firma měla auditorům dodat listiny určující, kdo byl vlastníkem v době, kdy žádala o evropskou dotaci. Najít se je ale nepodařilo. Andrej Babiš ale tvrdí, že se žádné dokumenty neztratily a že jde o dezinformaci. Jde podle něj o listiny, které nemají vůbec žádný vliv na posuzování dotace.

To jednoznačně u mě vyvolává pocit, že něco není v pořádku, protože si neumím představit, že by se nedohledaly listiny v momentu, kdy žádáte o dotaci, tak je to minimálně jeden originál, jedna ověřená kopie, nebo bývalo to zvykem. Jsou tam elektronické dokumenty. Takže já jsem s tím sdělením byla velmi překvapená a skoro se mi tomu nechce věřit.
Věra Jourová
Eurokomisařka pro spravedlnost

Eurokomisařka pro spravedlnost i navzdory tomu věří, že k porušení zákona v případě Čapího hníza nedošlo. Kauzu kromě Bruselu řeší také česká policie, a proto Jourová uvedla, že hodlá počkat na výsledky vyšetřování. K tomu dodala, že by celá věc měla také poškozující dopad na ni, v případě že by se podvod prokázal. Systém evropských fondů prý zná, a proto i dál trvá na tom, že k pochybení nedošlo.

Ministr financí Andrej Babiš její vyjádření zatím nekomentoval.  Prohlásil však, že klíčové dokumenty jsou dezinformace a „prasárna paní novinářky (šéfredaktorka Neovlivní.cz Sabina Slonková, pozn. redakce), která celou kampaň vede.“ Audit prý dostal čtyři sta stran, z nichž chybí pouze prezenční listina. „Je to zas jen nějaká dezinformace, která má tady vzbudit atmosféru, že se nějaké dokumenty ztratily. Neztratily se, prezenčka z nějaké valné hromady je irelevantní, nemá to žádný dopad na posouzení dotace,“ řekl České televizi ministr financí Babiš.

Audit podle Slonkové však nekonstatoval, že je vše v pořádku, ale že není oprávněn získávat informace, aby mohl udělat finální závěr. Proto nechává rozhodnutí na Evropské komisi, dodala. 

Čestné prohlášení nelze prověřit

Farma Čapí hnízdo patřila do roku 2007 do Babišova holdingu Agrofert. Potom byly akcie na několik let převedeny na anonymní formu, aby firma dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Babiš tvrdí, že ji v té době vlastnily dvě jeho dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Server Neovlivní.cz přinesl informaci, že dokumenty dokazující vlastnictví hnízda v době, kdy žádalo o evropské dotace, se ztratily v momentě, kdy měly být předloženy auditorům. Babišova slova o dětech jako majitelích by šlo doložit listinami osob přítomných na valných hromadách farmy nebo plnými mocemi v případě, že se nechaly někým zastupovat. Avšak právě tyto listiny se nepodařilo objevit. 

Jediným dokladem o podílu bratra Babišovy partnerky Martina Herodese je tak pouze čestné prohlášení. Pravdivost takového tvrzení však auditoři prověřit nemohou.  

Odkrytí skutečného vlastníka Čapího hnízda je ale pro vyřešení celé kauzy klíčové. Ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš zatím čelí podezření z dotačního podvodu. Kritika se na něj snesla už za to, že jména anonymních akcionářů delší dobu tajil a odmítal je zveřejnit.