Policie zadržela bývalého Vondrova náměstka Hrbatu

Protikorupční policie zadržela bývalého náměstka ministra obrany a někdejšího poslance Michaela Hrbatu. Upozornil na to zpravodajský server Euro. Zadržení však patrně souvisí s jeho podnikáním. Policie zasahovala v budově firmy Techniserv, která plní zakázky pro ministerstvo obrany i další veřejné instituce.

Zadržený Michael Hrbata pracoval jako náměstek na ministerstvu obrany v éře Alexandra Vondry (ODS). Na starosti měl školství a personalistiku, připravoval armádní kariérní řád. Po odchodu z ministerstva obsadil v červnu 2013 nově vzniklé místo na Univerzitě obrany v Brně, stal se zástupcem rektora pro investiční rozvoj. Pozici však univerzita loni zrušila.

Zásah podle Eura souvisí s vyšetřováním některých veřejných zakázek. Techniserv se zaměřuje na spojovací techniku a IT. Spolupracuje například s Vojenským technickým ústavem, pro který modernizuje letištní radiová polohová návěstidla, pro Vojenský historický ústav připravuje projektovou dokumentaci na rekonstrukci vojenského muzea.

Mluvčí protikorupční policie se ale k zásahu blíže nevyjádřil. Společnost také figurovala v kauze bývalého náměstka ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Šišky, která se týkala zakázek na vyplácení sociálních dávek. Státní zástupce stíhání některých lidí zastavil, pražský městský soud se případem začne zabývat v červnu.