Herman jako první český ministr na sjezdu sudetských Němců. Za "milé krajany" sklidil potlesk

Ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL jako vůbec první člen české vlády vystoupil na sudetoněmeckém sjezdu. Na jejich šedesátém sedmém setkání v Norimberku oslovil sudetské Němce „milí krajané“, za což ho zhruba tři tisíce shromážděných odměnilo hlasitým potleskem. Na úvod projevu předneseného v němčině ministr připomněl nacistické zločiny i násilnosti Čechů při poválečném odsunu německy mluvícího obyvatelstva. Vyjádřil také lítost nad těmito událostmi.

Herman také řekl, že identitu Čech, Moravy a Slezska po staletí utvářeli kromě Čechů i Němci, Židé, Romové a Poláci, kteří na jejich území žili. „Tragické události dvacátého století tyto svazky narušily, zpřetrhaly a některé definitivně zničily,“ uvedl ministr a připomněl nacistický program likvidace Židů a Romů.

Historický okamžik, prohlásil Posselt

„Přítomnost českého ministra kultury Daniela Hermana na sudetoněmeckém sjezdu v Norimberku znamená, že česká vláda odmítla princip kolektivní viny, který byl uplatněn při poválečném odsunu německé menšiny z Československa,“ řekl nejvyšší představitel Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt. Hermanovu přítomnost na sjezdu označil za historický okamžik.

„Vztahy mezi Čechy a Němci pustošily zločiny nacionálních socialistů, které se děly ve jménu německého národa vůči národu českému. Ale to nebyl konec. Neboť touha po pomstě a po odplatě za tyto válečné zločiny na sebe vzala hrůznou podobu ve zločinech ze strany části českého obyvatelstva vůči německy mluvícím spoluobčanům na sklonku války,“ řekl Herman. Odsoudil přitom uplatňování kolektivní viny.

„Přijímám slova lítosti nad činy některých z vašich předků v minulosti. A vyslovuji hluboké politování z naší strany nad tím, co učinili před sedmi desetiletími někteří z našich předků a co narušilo naše staleté soužití,“ řekl ministr.

Milník česko-německých vztahů: Člen české vlády na sjezdu sudetských Němců (zdroj: ČT24)

Bernd Posselt připomněl, že i někteří sudetští Němci měli svůj podíl na nacistických zločinech a že on sám už kvůli tomu prosil Čechy o odpuštění. „Kdo je připraven dostát své odpovědnosti, jako to udělal Daniel Herman, jako to dělá česká vláda a jako to děláme i my, sudetští Němci, neoslabuje se. Teprve ten, kdo si zamete před vlastním prahem, je připraven ke skutečnému partnerství v srdci Evropy,“ řekl Posselt.

Už bylo na čase, oznámil ministr

„Jsem přesvědčený, že už skutečně bylo na čase,“ řekl českým novinářům Daniel Herman o své účasti na sudetoněmeckém sjezdu. „Na francouzsko-německém dialogu a smíření vidíme, že těch čtyřicet let zpoždění díky komunistickému režimu tady bylo. Kdyby nebylo komunistů, kteří to brzdili a dodneška mají zastydlou mentalitu v minulosti, tak to bylo jistě dříve. Ale je dobře, že to bylo dnes,“ uvedl.

Účastníci 67. sjezdu sudetských Němců v Norimberku přicházejí v krojích své původní domoviny
Zdroj: ČTK

Ministrovu účast na sjezdu ostře kritizovala KSČM. Její předseda Vojtěch Filip ve čtvrtek kvůli tomu vyzval Hermana k rezignaci. „Komunistická strana měla svůj sjezd, pan předseda obhajoval svůj mandát a potřeboval témata,“ řekl k tomu Herman. Podle něj je dobře, že komunisté zůstávají v české politice izolovaní.

Ministr naopak ocenil, že jeho cesta na sudetoněmecký sjezd měla na politické scéně širokou podporu. „Jsem velmi rád, že to má podporu všech tří koaličních stran a ještě i stran opozičních, což je velmi důležité, protože to jsou témata nadstranická,“ řekl ministr Herman.

Vím, co znamenaly zločiny nacistů, sdělil Herman

Bavorská zemská ministryně pro sociální věci Emilia Müllerová označila přítomnost Daniela Hermana na sjezdu v Norimberku za velkolepý milník.

„Mám k otázce sudetských Němců osobně blízko a řadu let se jí zabývám. Jsem také členem rady česko-německého diskusního fóra. Moje rodina byla navíc velmi zásadně za druhé světové války zasažena nacionálním socialismem,“ sdělil pro ČT z Německa Daniel Herman.

„Takže vím, co zločiny nacistů znamenaly. Od dětství jsem však vyrůstal v atmosféře smíření. Tedy v tom, že není možné slučovat národnostní a politický princip. A to jsem v Norimberku na sjezdu sudetských Němců také tlumočil,“ dodal ministr.

„Oteplování vzájemných vztahů mezi Českem a sudetskými Němci probíhalo postupně už v minulých letech. Dnešní účast člena vlády na sjezdu v Norimberku, skutečnost, že se s těmi lidmi setkal a mluvil s nimi, to je velkým symbolem,“ uvedl historik Pavel Szobi. „Na reakci účastníků sjezdu to bylo vidět.“