Šlechtová chce vyvlastnit Hrad. Lidovci to považují za apríl

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) přišla s návrhem, aby celý areál Pražského hradu patřil státu. V koalici i u opozice ale narazila. Lidovci to považují za drzost. Podle poslance za ČSSD Jeronýma Tejce by zestátnění vyšlo na stovky milionů. Proti je i pravicová opozice. Komunisté návrh sice vítají, přišel ale podle nich pozdě. Prezident se před dvěma měsíci dohodl s kardinálem Dominikem Dukou na předání tří budov v areálu církvi.

Ministerstvo pro místní rozvoj navrhuje, aby areál Pražského hradu patřil do vlastnictví České republiky. Chystá proto návrh ústavního zákona, který ministerstvo poslalo do meziresortního připomínkového řízení. 

„Je to zejména z důvodů historických, ale také praktických. Není možné dostatečně zajistit ochranu unikátní národní kulturní památky a zároveň bezpečnost prezidenta v jeho sídle, které se zároveň výslovně upravuje v současně předkládaném prováděcím zákoně, nebudou-li předmětné nemovitosti ve výhradním vlastnictví České republiky,“ uvádí předkládací zpráva. 

Několik budov v areálu Hradu ale patří církvi, která návrh pokládá za porušení ochrany soukromého vlastnictví.

Bělobrádek: Apríl už snad byl, ne?

Proti záměru se postavili i lidovci. Ministr zemědělství a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka podle svých slov vůbec nechápe, proč návrh vzniká a proč se jím zabývá právě Šlechtová. „Mluvit o zestátnění historických objektů mi přijde jako neskutečná drzost. Motivům nerozumím,“ uvedl.  „Apríl už snad byl, ne?“ dodal k záměru předseda strany a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Strana v tiskové zprávě návrh označila za neuvěřitelný. V případě Pražského hradu podle ní neexistuje veřejný zájem k vyvlastnění, navíc jsou možná i jiná řešení. „Myslím si, že ministryně má spoustu jiných priorit, které by měla řešit,“ dodal Jurečka. 

Podle poslance Jeronýma Tejce (ČSSD) by měl navrhovaný zákon smysl jen symbolicky, a přitom by stát přišel na stovky milionů korun. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) naopak uvedl, že se rád s návrhem seznámí. „Samozřejmě chápu, že o tom bude velká debata, je to docela průlomový návrh, který jsme tu ještě nezažili,“ řekl.

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček uvedl, že posouzení návrhu nechá na zákonodárcích, kteří by ale měli mít na paměti březnovou dohodu o majetkovém vyrovnání Hradu se zástupci katolické církve.

„Návrh mi přijde jako z kategorie sci-fi. Byl to nepromyšlený úlet, za který se velmi brzy omluví. Pokud ne a myslela to vážně, je to opravdu na pováženou, protože jsou to praktiky, které tu známe z 50. let,“ řekla na adresu ministryně místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

Dolejš: Ministryně přišla pět minut po dvanácté

Komunisté naopak návrh vítají. „Tvrdili jsme, že Hrad má patřit státu, tedy všem občanům. Škoda jen, že ministryně přišla tak trochu pět minut po dvanácté. V době, kdy je dohoda mezi prezidentem a kardinálem Dukou víceméně upečená,“ řekl České televizi místopředseda komunistů Jiří Dolejš.

Vydáno pod