Noční vlci projeli Prahou, odpůrci si jim sedli do cesty

Desítky členů a příznivců ruského motorkářského klubu Noční vlci dorazily do centra Prahy. V jízdě po Václavském náměstí jim chtělo zabránit několik lidí, kteří si jim sedli do cesty. Policisté je ale odtáhli stranou a motorkáři pokračovali v cestě. Z centra se přesunuli na Olšanské hřbitovy, kde je uvítala asi stovka lidí. Noční vlci slaví jízdou po Evropě konec druhé světové války.

Zhruba šedesátičlenná skupina přijela do Prahy od Vídně. U Průhonic se k ní připojilo dalších přibližně 50 motorkářů z tuzemska. V centru všichni objeli v doprovodu aut s ruskými vlajkami Václavské náměstí. 

Několik lidí, kteří chtěli motorkářům v jízdě zabránit, odtáhla policie na stranu. Podle mluvčího pražské policie Jana Daňka předvedeni nebyli.

Policisté odtahují aktivisty, kteří chtěli zabránit jízdě Nočních vlků
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Na motorkáře na náměstí čekaly desítky lidí, kteří protestovali proti jejich jízdě metropolí. Měli u sebe ukrajinské, americké a české vlajky. Někteří drželi i vlajky EU a NATO nebo transparenty s nápisy „Češi dobře vědí, co znamená ,přátelství ruských vládců‘“ a „Česká republika patří k západu, ne do ruské smečky“.

Lidé přišli i se zelenými nafukovacími pannami s portréty prezidenta Miloše Zemana, jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) nebo ruského prezidenta Vladimira Putina, ke kterému mají Noční vlci blízko. Na místě se ale sešli i podporovatelé motorkářů, kteří s jejich odpůrci často živě diskutovali.

Noční vlci projeli Prahou (zdroj: ČT24)

Motorkáří z centra odjeli na Olšanské hřbitovy, kde proběhla pietní akce k uctění obětí druhé světové války. Před branou je vítala více než stovka rusky i česky hovořících lidí. Někteří z nich měli ruské vlajky nebo standardy podporující separatistické hnutí na Ukrajině.

Na hřbitov, kde je pochováno 429 sovětských vojáků padlých v květnu 1945 při osvobozování Prahy a okolí, dorazili lidé různého věku i rodiny s dětmi. Na akci dohlížely dvě desítky policistů. Řešili jediný incident, když publicista Jiří X. Doležal přítomné provokoval plakátem s vyobrazením holé zadnice a ptal se jich, jestli jsou placeni ruskou tajnou službou.

Pražští úředníci průjezd kolony povolili, podle pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO), ale bez vědomí vedení města. „Jako rada jsme vůbec nevěděli, že taková situace nestane. Věřím, že kdyby to rada věděla, tak to nepovolí, protože já bych tedy byla proti,“ řekla České televizi. „Je to motorkářský gang, který zastává názory velmi blízké ultrapravici. Schvalovali i obsazení Československa v roce 1968,“ dodal náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Spanilá jízda z Moskvy do Berlína

Noční vlci se před několika dny vydali na svou spanilou jízdu z Moskvy do Berlína. Polsko jim přes své území nedovolilo přejet, v úterý proto přeletěli do Bratislavy. Ve stejný den uctili v Brně rudoarmějce, kteří v roce 1945 osvobodili Československo. Piety se zúčastnil i hejtman Michal Hašek (ČSSD), který za to sklidil ostrou kritiku.

Michal Hašek se setkal s ruskými Nočními vlky
Zdroj: Michal Hašek/Facebook

V pátek se motorkáři přesunuli do Rakouska a do Prahy přijeli z Vídně. Zastaví se i v Děčíně a v neděli mají dorazit do Berlína, který je poslední etapou jejich cesty. Různí političtí představitelé i aktivisté občanských sdružení označují celou jízdu Evropou za provokaci.

Noční vlci tvoří spolek blízký ruskému prezidentovi Putinovi. Jejich členové jsou kritizováni za nacionalismus a bývají dáváni do souvislosti i s ruskou krajní pravicí. Hlavní představitel Alexandr Zaldostanov byl po ruském zabrání ukrajinského Krymu zařazen na sankční listinu Evropské unie.