Lidé uctili památku padlých. V pankrácké "sekyrárně" nacisté popravili 1075 lidí

Ve vazební věznici na Pankráci uctili lidé památku padlých v boji proti nacismu. V době okupace sloužilo zařízení jako vyšetřovací věznice gestapa. Mezi lety 1943 a 1945 bylo v takzvané Pankrácké sekyrárně popraveno 1075 lidí.

„Byli to lidé, kteří dokázali ctít hodnoty, pro které obětovali vlastní život. I to existuje, i to je součástí našich dějin. Byli to hrdinové a jejich odkaz je velkou výzvou pro každého z nás,“ řekl na pietním shromáždění v pankrácké věznici ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). 

Takzvaná Pankrácká sekyrárna fungovala během druhé světové války dva roky. Fyzická likvidace odsouzených probíhala ve třech celách věznice od 5. dubna 1943. Gilotinou tam nacisté popravili 1075 odpůrců režimu, z toho 155 žen. Popravy zastavil až konec války. Posledních pět lidí tam přišlo o život 26. dubna 1945

Nacistický kat Weiss soudu unikl

Původně nacisté vozili vězně na popraviště do Německa, ale aby ušetřili, zřídili takové místo přímo na Pankráci, kde se o osud obětí postaral jeden z nacistických katů Třetí říše – Alois Weiss. Ten z Prahy utekl těsně před osvobozením a do konce svého života (zemřel v roce 1969) se nedostal před soud.

Pietní shromáždění v Pankrácké sekyrárně (zdroj: ČT24)