Za letošek požádalo o azyl méně cizinců, přibyli Iráčané i Číňané

Za čtvrt roku požádalo v České republice o azyl 415 cizinců, což v porovnání se stejným obdobím v minulém roce znamená o 24 žádostí méně. Nejčastěji o azyl žádali občané Ukrajiny, hned za nimi to byli nejvíce občané Iráku. Proti loňsku se nově mezi nejčastější žadatele o azyl dostali i obyvatelé Číny.

Podle informací odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra podali lidé z Ukrajiny meziročně o 83 žádostí méně. Dlouhodobě tvoří Ukrajinci největší část žadatelů o azyl.

Naopak Iráčané loni nebyli ani mezi deseti nejčastějšími žadateli o tuzemský azyl. Letošní vzestup lze přičíst startu projektu na přesídlení křesťanských uprchlíků z Iráku. Díky němu do Česka přijelo 89 uprchlíků. Vláda však program zrušila po odchodu části běženců do Německa a části z nich i zpět do rodné země.

Oproti minulému roku jsou mezi nejčastějšími žadateli i obyvatelé Číny, kteří už letos podali 40 žádostí. Přes deset jich podali i lidé z Kuby, Vietnamu, Sýrie a Afghánistánu. Ostatní národnosti jsou zastoupeny jen minimálně.

Podle statistik ministerstva získalo od ledna do března azyl 91 lidí, dalších 80 získalo doplňkovou ochranu, která se na rozdíl od azylu uděluje na předem stanovenou dobu. Převážně ji získávají lidé, kteří nedostali azyl, ale v případě návratu domů jim nyní hrozí nebezpečí. Ve 228 případech české úřady azyl neudělily, nebo řízení zastavily. Dalších 681 žádostí čekalo na konci března na vyřízení.

Proces žádání o azyl
Zdroj: ČT24

V roce 2015 v Česku požádalo o azyl celkem 1525 cizinců, což bylo ve srovnání s rokem předcházejícím o 369 víc. V letech 2010 až 2013 se pohyboval počet žadatelů pod tisícovkou, dříve ale nebylo výjimkou ani několik tisíc žadatelů ročně. Extrémní byl rok 2001 s více než 18 tisíci žádostmi.

  • Žádosti o azyl v ČR v roce 2015
  • celkem - 1525
    azyl udělen - 70
    doplňková ochrana - 372
  •  Žadatelé o azyl v ČR v roce 2015
  • Ukrajina - 694
    Sýrie - 134
    Kuba - 128
    Vietnam - 81
  • Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR