Iráčané se proti vyhoštění z Německa zpět do Česka odvolali

Termín navrácení skupiny křesťanských uprchlíků z Iráku, kteří v České republice stáhli své žádosti o azyl a odešli do Německa, není znám. Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky totiž uvedl, že Iráčané se proti vyhoštění zpět do Česka odvolali k německému správnímu soudu, který v jejich záležitosti ještě nerozhodl.

Skupina křesťanských uprchlíků z Iráků, kteří se pokusili z Česka dostat dál na západ, zůstává stále v Německu. „Proti nařízení o předání byla v řádném termínu podána žaloba,“ sdělila Edith Avramová ze Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky. Čeká se na rozhodnutí soudu. Z pětadvaceti osob by se ale vracet neměla pětičlenná rodina, protože otec v Německu dostal azyl.

Po předpokládaném návratu do Česka budou zbylí uprchlíci umístěni do detenčního zařízení, odkud je může čekat následné vyhoštění do Iráku. V tuzemsku také mohou znovu požádat o azyl. Případnou žádost by pak musely posoudit úřady.

Pětadvacet iráckých křesťanů se začátkem dubna vydalo z Česka do Německa. Skupina křesťanských uprchlíků pobývala v Okrouhlíku na Jihlavsku, jejich převoz do České republiky zařídil Nadační fond Generace 21.

V Německu je ale zdržela tamní policie a záhy je měla německá strana vrátit. Žádost o předání ale stáhla s odůvodněním, že uprchlíci žádají v Německu o azyl, mají tam prý příbuzné. Později německé úřady opět změnily názor a vyzvaly Česko, aby si Iráčany převzalo zpět, s čímž české ministerstvo vnitra souhlasilo.

Přesidlování křesťanských uprchlíků skončilo

Odjezd uprchlíků do Německa měl vážný dopad na celý projekt nadace. Program na přesidlování křesťanských běženců byl nejprve pozastaven, vláda však rozhodla o tom, že nebude pokračovat. Nadační fond do země dopravil 89 uprchlíků, podle původních plánů jich mělo dorazit 153.

V polovině dubna se o cestu do Německa pokusila i další skupina iráckých uprchlíků, ale přes hranice se nedostali. Rozhodli se pak vrátit do Iráku. Na vlastní náklady se do vlasti vrátila i osmičlenná rodina dočasně ubytovaná v Brně, protože nejstarším členům skupiny se stýskalo.