ČSSD musí 337 milionů advokátu Altnerovi zaplatit do pondělí, peníze si půjčí

Sociální demokraté začínají šetřit. Ačkoli o úsporném plánu místopředsedy Martina Starce ještě bude jednat předsednictvo, strana začíná zavádět opatření již nyní, kdy je schválilo grémium. ČSSD má ještě letos ušetřit 55 milionů, aby mohla splácet 337 milionů, které má podle soudu zaplatit svému bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi. Proškrtá i volební kampaň. Kandidáti na hejtmany a senátory však věří, že je to neohrozí. Sociální demokracie musí 337 milionů Altnerovi zaplatit do pondělí. Předsednictvo ČSSD proto schválilo vzetí úvěru ve výši 338 milionů korun.

Předsednictvo sociální demokracie schválilo vzetí úvěru ve výši 338 milionů korun. Chce jím zaplatit 337 milionů korun bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi, což musí učinit do pondělí. „Všechno je schváleno a připraveno, ty peníze jsou k odeslání,“ řekl po jednání předsednictva první místopředseda strany Milan Chovanec (ČSSD). „Samozřejmě definitivně o té věci rozhodne ústřední výkonný výbor,“ uvedl také s odkazem na jeho sobotní zasedání. Příliš bližších podrobností nechtěli ale zástupci ČSSD po jednání sdělit.

Předsednictvo jednalo také o úsporných opatřeních. Jen letos chce strana ušetřit 55 milionů korun, úspory se dotknou také volební kampaně před podzimními krajskými a senátními volbami. „Samozřejmě, že probíhala diskuse nad těmi úspornými opatřeními, tak jak je vedení strany předložilo, ale nakonec ten návrh získal podporu,“ řekl po zasedání premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „My letos ušetříme celkem 55 milionů korun,“ poznamenal. Úspory se podle něho dotknou zejména provozních výdajů a neměly by příliš poznamenat schopnost strany komunikovat s občany.

Předseda ČSSD se také pozastavil nad rozhodnutím soudu, který určil, že strana musí Altnerovi, který ji zastupoval ve sporu o Lidový dům, zaplatit stovky milionů korun. „Já si myslím, že to rozhodnutí Městského soudu v Praze nezohledňuje fakt, kdo protahuje 12 let soudní řízení,“ uvedl Sobotka, podle něhož to byl právě Altner.

Advokát: Jediná cesta ČSSD vede přes to, že bylo porušeno právo na spravedlivý proces (zdroj: ČT24)

Martin Starec již před jednáním grémia avizoval, že chce ušetřit „na všem a na všech“. Půjde například o mzdy zaměstnanců sociální demokracie, ale také o výdaje na kampaň před podzimními volbami do krajských zastupitelstev a Senátu.

ČSSD by měla měla vsadit na kontaktní kampaň.
Radko Kubičko
Komentátor

Grémium ČSSD s úsporami souhlasilo. „Předložil jsem komplexní návrh dvaceti bodů, těch dvacet bodů bylo schváleno,“ uvedl místopředseda ČSSD pro hospodaření po jednání, kterého se zúčastnili také právníci sociální demokracie a zástupce banky, od které si strana chce vzít úvěr.

Jsme připraveni situaci řešit, své dluhy zaplatit.
Milan Chovanec

Úspory se dotknou voleb, Hašek ale nemá obavy

Opatření se zatím týkají letošního roku, kdy by měla strana uspořit 55 milionů korun. „Je to realistické, propočítané a začínáme to plnit v tuto chvíli,“ podotkl Martin Starec.

Kromě nižších výdajů mají straně k zaplacení penále Zdeňku Altnerovi pomoci i vyšší příjmy. Podle místopředsedy by mohli být členové strany vyzváni k zaplacení mimořádných příspěvků. Běžné příspěvky se ale zvyšovat nebudou. „Bude to dobrovolná věc – jako když shořela část Národního divadla a vybíralo se pomyslně do klobouku,“ podotkl jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Grémium ČSSD schválilo Starcův úsporný plán (zdroj: ČT24)

Vliv úspor na volební rozpočet neznepokojil Michala Haška, který bude obhajovat hejtmanskou funkci. Přestože ČSSD zřejmě nakonec nebude mít k dispozici plánovaných sto milionů, kampaň bude podle hejtmana dostatečná. „Finanční výpadek budeme nahrazovat kontaktní kampaní. Počty billboardů a tuny rozdaných koblih volby nevyhrávají,“ řekl.

Billboardy a podobné nákladné prvky kampaně nepovažuje za její klíčovou součást ani předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha. „Za sebe nevidím billboardy a podobné věci jako příliš užitečné,“ poznamenal.

Penále za šestnáct let

ČSSD musí zaplatit 337 milionů Zdeňku Altnerovi, který jí koncem 90. let pomáhal v získání Lidového domu. U soudu uspěl s nárokem na zaplacení 18,5 milionu korun a penále, které podle smlouvy po šestnáct let sporů nabíhalo. Zdeněk Altner po ČSSD v minulosti požadoval ještě vyšší částky, částí jeho nároků se ale soud přestal zabývat, když nezaplatil poplatek.

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s advokátem Zdeňkem Altnerem smlouvu o právní pomoci při získávání svého historického sídla: Lidového domu v Hybernské ulici. Smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman. Strana se v ní zavázala, že pokud se právo ČSSD podaří prosadit, vyplatí Altnerovi odměnu ve výši deseti procent z hodnoty objektu.

Poté, co v roce 2000 socialisté získali Lidový dům zpět, obdržel právník 17 milionů (třetinu částky, kterou byla strana ochotná zaplatit); Altner následně podal několik žalob. Na konci března 2016 dovedl k pravomocnému rozsudku spor o 18,5 milionu korun. Sumu vypočítal jako desetinu částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Kvůli smluvní pokutě ale musí sociální demokracie zaplatit podstatně víc: 337 milionů korun.

ČSSD se rozhodla peníze Altnerovi neposlat a uspokojovat místo toho jeho věřitele, kteří se jí přihlásili a požadují kolem 20 milionů korun. Zároveň se odvolala k Nejvyššímu soudu a požádala o odklad vykonatelnosti rozsudku. Soud straně v červnu vyhověl. 

Zdeněk Altner v listopadu 2016 zemřel a pohledávka se stala součástí dědického řízení.

Lidový dům
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

Bývalí místopředsedové si na smlouvu nevzpomínají

Dlouholetou otázkou, která zmítá sociální demokracií přinejmenším od éry Jiřího Paroubka, je, kdo je za problematický kontrakt s advokátem Altnerem zodpovědný. Paroubek vinil Miloše Zemana, který v roce 1997 jako předseda ČSSD smlouvu podepsal. Nynější prezident to razantně odmítá, kvůli sporu s Paroubkem dokonce v roce 2007 ze strany vystoupil.

Nyní, když ČSSD prohrála odvolací soud a stamilionový postih je pravomocný, vzkázal prezident, že jde o záležitost jeho nástupců v čele ČSSD. „Považuji za zodpovědné ty, kteří se v dalších letech o kauzu nestarali, ti jsou zodpovědní za ztrátu 300 milionů,“ uvedl Miloš Zeman.

Zdeněk Škromach a Petra Buzková koncem 90. let
Zdroj: René Volfík/ČTK

Ačkoli je Miloš Zeman pod smlouvou podepsán, Zdeňka Altnera kontaktoval a jeho služby zajistil tehdejší místopředseda sociální demokracie Ivo Svoboda. Další tehdejší místopředsedové ČSSD přitom řekli deníku Právo, že o smlouvě a okolnostech, jak měl být Altner odměněn, nic nevěděli.

„Tak, jak byla ta smlouva, pokud by se měla schvalovat ve stranických orgánech, by neprošla,“ řekl deníku Zdeněk Škromach, který byl místopředsedou od roku 1997. Na kontrakt si nevzpomíná ani Petra Buzková, jež byla místopředsedkyní ČSSD po celá 90. léta.

ČSSD měla tehdy obstavené účty

Zdeněk Škromach podotkl, že kontrakt vznikl v době, která byla pro stranu složitá, neboť měla obstavené účty. Částečně však souhlasí s Milošem Zemanem, podle kterého jsou za nynější potíže ČSSD odpovědní až další předsedové. Smlouva se totiž podle někdejšího místopředsedy sociálních demokratů objevila až za Vladimíra Špidly (předsedou 2001–2005). „V té době už tam byly takové úroky, že to bylo nutné řešit soudně,“ poznamenal.

Bezprostředně poté, co odvolací soud rozhodl, že ČSSD musí zaplatit přes 300 milionů korun, dala strana najevo, že tím pro ni spor ještě nekončí. Podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Aby dvanáct let trvající soudní spor znamenal, že člověku, který se s námi soudí, byly přiřčeny všechny sankční úroky, které násobně převyšují dluh, není dobré, není mravné,“ řekl místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Dovolání však nemá odkladný účinek, strana tedy musí zaplatit.

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček v pořadu Interview ČT24 řekl, že situaci podcenila všechna vedení ČSSD, která přišla po Miloši Zemanovi. Sociální demokracie dělala dojem, že to někde leží a ono se to nějak vyvrbí, uvedl komentátor. Podotkl také, že ČSSD, založená v roce 1878, je částí stability českého politického systému. „Kdo takto uvažuje, může jí věnovat nějakou korunu, i když ji nevolí,“ dodal Nováček. 

Advokát: Jediná cesta ČSSD vede přes to, že bylo porušeno právo na spravedlivý proces

„Advokát má nárok na smluvní odměnu, když si ji domluví s klientem,“ řekl advokát Jaroslav Ortman s tím, že smlouva byla od ČSSD podepsána hloupě. Zároveň podle něho měla sociální demokracie ustoupit, když bylo jasné, že ve sporu prohraje.

Délku soudního rozhodování považuje Ortman za nesmyslnou. „Soud pochybil v délce sporu, nikoli v meritu sporu,“ uvedl. „ČSSD je sankcionována podle platného práva,“ řekl s tím, že částka je v pořádku. Je ale možné, že odvolací soud uzná, že proces trval příliš dlouho. „To je jediná šance pro ČSSD,“ uvedl advokát, podle něhož jediná cesta ČSSD vede přes odvolání na to, že bylo porušeno právo na spravedlivý proces.