Uprchlíci ze Smilovic jsou přestěhovaní. Místo do bytů ale museli do provizoria

Iráčtí uprchlíci, kteří obývali středisko Karmel ve Smilovicích, mají komplikace s bydlením. Z areálu se museli vystěhovat, protože má od dubna ubytovací kapacity nasmlouvány pro jiné účely. Slezské diakonii se ale zatím nedaří sehnat byty. Uprchlíci se tak museli přesunout do soukromého Areálu Přístav v těsné blízkosti Žermanické přehrady.

Uprchlíci měli původně zamířit ze Smilovic rovnou do soukromých bytů v Třinci. „Privátní subjekt, který nám byty nabízel, ale z dohody odstoupil, takže jsme hledali nějaké řešení,“ uvedl Zdeněk Kašpárek ze Slezské diakonie, která se o uprchlíky v regionu stará.

„Nedokázali jsme se dohodnout na vzájemných podmínkách. Slezská diakonie měla nějakou představu a my například takové byty k dispozici nemáme,“ uvedla mluvčí CPI Byty Michaela Winklerová.

Skupina uprchlíků ze Smilovic má komplikace s bydlením (zdroj: ČT24)

Pro některé uprchlíky jde už o třetí stěhování za poslední dva měsíce. Těšili se proto, že nyní už zamíří do bytů. „Nějak jsme jim to vysvětlili. Jsou hodně chápaví, děkují a jsou vděční, takže reakce jsou velmi dobré,“ řekl České televizi koordinátor výuky ze Slezské diakonie Adam Sabela.

Problémy budou i v novém bydlení

Komplikace ale uprchlíky čekají i v Areálu Přístav. Mohou zde být minimálně do 25. či 26. dubna. Pak ho ale musí také uvolnit, protože je zde naplánovaná sportovní akce. „Pokud do té doby neseženeme byty, tak bychom na asi tři dny areál uvolnili a pak se nastěhovali zpátky. Řešilo by se to asi nějakým výletem, můžeme je vzít do Prahy nebo Brna,“ poznamenal Kašpárek.

Diakonie se snaží hledat byty v regionu. Podle Kašpárka ale nemusí jít jen o Třinec, ale například i Ostravu nebo Frýdek-Místek. Pracovníci Slezské diakonie se skupině běženců v Moravskoslezském kraji budou věnovat zhruba rok. Pak se mají cizinci rozhodnout, zda zůstanou, nebo se přestěhují.

Areál Přístav u Žermanické přehrady
Zdroj: ČT24

Ve skupině ze Smilovic je devatenáct lidí včetně osmi dětí. Podle Kašpárka jde o tři rodiny a jednoho jednotlivce. Dál pokračují i ve výuce českého jazyka. „Pracují momentálně ve dvou skupinách. V každé jsou minimálně dva lektoři, kteří se jim věnují. Procvičují potřebné jazykové záležitosti,“ dodal.

Kromě Smilovic pobývají uprchlíci také v Praze, Brně či v Okrouhlíku u Jihlavy. Projekt s rozpočtem kolem 15 milionů korun organizuje a financuje Nadační fond Generace 21 s pomocí svých partnerů a podporovatelů. Do Česka by postupně mělo přesídlit zhruba 150 iráckých křesťanů. Jejich přesídlení v loňském roce schválila vláda.