Kauza lihové mafie nekončí. Sedm lidí mělo státu způsobit škodu 1,25 miliardy

Protikorupční policie navrhla obžalovat sedm lidí v souvislosti s krácením daní při obchodování s lihem. Státu údajně způsobili škodu 1,25 miliardy korun. Případ je pokračováním takzvané lihové kauzy, ve které bylo loni v prosinci nepravomocně odsouzeno osm lidí včetně údajného šéfa lihové mafie Radka Březiny.

„Jde o krácení daní při výrobě alkoholických nápojů z lihu, ze kterého nebyla přiznána a odvedena spotřební daň, a následné uvádění těchto nápojů do volného daňového oběhu na území České republiky,“ popsal mluvčí policejního útvaru Jaroslav Ibehej.

Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě. Policie je viní z účasti na organizované zločinecké skupině, tři z nich navíc i z krácení daně ve prospěch skupiny. Hrozí jim až deset let ve vězení, u zmíněné trojice se horní hranice trestu zvyšuje o třetinu.

Březina dostal 13 let vězení

Březinu loni poslal olomoucký soud za rozsáhlé obchody s lihem na 13 let do vězení, rozhodl také o propadnutí jeho majetku. Březinův bratr v pozici spolupracujícího obviněného dostal čtyřletý trest, dalších pět mužů z údajného gangu od šesti do 12 let odnětí svobody a poslední muž podmínku.

obrázek
Zdroj: ČT24

Skupina měla připravit stát o 6,39 miliardy korun. Březinův gang údajně odvezl odběratelům celkem 21,1 milionu litrů nakoupeného lihu, který prošel jen fiktivní denaturací. Další statisíce litrů lihu navezl do tajných skladů v Ostravě, Olomouci, v Háji u Duchcova, Valašském Meziříčí či ve Stojčíně.

V navazujícím trestním řízení se zodpovídají lidé, kteří s Březinou obchodovali, pomáhali legalizovat jeho majetek nebo jako celníci údajně ledabyle dohlíželi na denaturaci kvasného rafinovaného lihu.