Rath u Ústavního soudu se stížností na Pacovského neuspěl

Někdejší středočeský hejtman David Rath neuspěl u Ústavního soudu se stížností na podjatost soudce Roberta Pacovského, jenž jeho korupční případ rozhodoval. Podle zjištění České televize Ústavní soud stížnost odmítl jako nepřípustnou.

Krajský soud v Praze uznal Davida Ratha vinným v červenci 2015. Za úplatky ho soudní senát vedený Robertem Pacovským poslal na osm let a šest měsíců do vězení a nechal mu propadnout 22 milionů korun.

Detailem z vleklého případu se nyní zabýval Ústavní soud, u kterého si Rath už podruhé stěžoval na soudcovu údajnou podjatost – poukazoval zvláště na to, že jeho obhajobu nakrátko převzal Michal Pacovský, soudcův strýc.

„Návrh byl Ústavnímu soudu podán předčasně, a je proto nepřípustný,“ stojí v odůvodnění odmítnuté stížnosti. Podle stručného usnesení musí odsouzený politik nejprve vyčerpat další procesní prostředky ke své obraně. Argument o domnělé podjatosti může využít například v odvolacím řízení.

„Teprve po jejich vyčerpání, bude-li se nadále domnívat, že stav protiústavnosti napraven nebyl, se může domáhat, aby Ústavní soud zasáhl,“ stojí v usnesení soudce zpravodaje Vojtěcha Šimíčka.

Stejný argument přinesl Rathovi neúspěch už podruhé

Podobnou ústavní stížnost poukazující na podjatost Pacovského podal Rath už v roce 2014; tvrdil, že je Pacovský „zpracován celospolečenskou poptávkou po exemplárním případu a jedná pod vlivem příležitosti na této věci kariérně vydělat“. Své tvrzení podkládal například prodlužováním své vazby. Ústavní soud tehdy při odmítnutí Rathovy výhrady použil stejnou argumentaci.

Kauzou se ještě bude zabývat vrchní soud. Už při hlavním líčení bývalý poslanec několikrát zpochybnil Pacovského nestrannost. Na soudce také podal žalobu. Domáhal se písemné omluvy a tisícikoruny za to, že soudce zpřístupnil novinářům trestní spis v jeho korupční kauze včetně osobních údajů. Dalších 97 500 korun chtěl za nezákonnou vazbu. Městský soud v Praze ji v únoru zamítl.