D1 u Brna bude v sobotu dopoledne zcela uzavřena, jinde zdržení nehrozí

Úplnou obousměrnou uzavírku mezi Ostrovačicemi a Kývalkou na Brněnsku musí očekávat řidiči v sobotu dopoledne na dálnici D1. Začne v 8:00, silničáři předpokládají, že potrvá dvě až tři hodiny. Jde ale o jedinou větší akci, kterou Ředitelství silnic a dálnic na Velikonoce připravilo. Naopak až do čvrtečního rána vydalo vedení ŘSD zákaz prací, které by znamenaly uzavření jízdních pruhů.

Poté, co pominula čtvrteční odpolední špička, měly by zůstat silnice volné až do pondělního odpoledne, kdy se budou lidé, kteří odjeli ve středu a ve čtvrtek, zase vracet. Zdržet by je neměly žádné práce na silnicích.

Přerušení prací se netýká D1, ta se uzavře

„Do úterý jsme zastavili veškerou údržbu a veškeré opravy, které mohou počkat,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Současně však upozornil, že velikonoční přerušení prací na silnicích se netýká modernizace dálnice D1, kde se nadále bude ve čtyřech úsecích jezdit ve zúžených jízdních pruzích osmdesátkou.

Jedním z rozkopaných úseků, který je mezi Ostrovačicemi a Kývalkou, v sobotu dopoledne vůbec nebude možné projet. „Přestavíme mírně šířkové uspořádání na 180. kilometru,“ zdůvodnil uzavírku mluvčí Rýdl. Od osmi ráno budou muset všichni z D1 u Ostrovačic (exit 178) či Kývalky (exit 182) sjet z dálnice a pokračovat po souběžných silnicích I/23 a II/602.

obrázek
Zdroj: ČT24

Policie zpřísnila dohled, hlavně se chystá na pondělí

Na Velikonoce poslala dopravní policie na silnice velké množství hlídek. Mají přispět k tomu, aby řidiči nenaplnili obavy z rizikového období a neopakovala se například loňská tragická bilance, kdy během prázdnin od čtvrtka do pondělí zemřelo při nehodách čtrnáct lidí a přímo během svátků jedenáct.

Ředitel dopravní policie Tomáš Lerch předpokládá, že jeho podřízení budou mít nejvíce práce v pondělí. „Řidiči se budou vracet z delších cest. Zároveň v dopoledních hodinách se vzhledem ke svátkům budeme věnovat i kontrole alkoholu,“ uvedl.