Lidovci podpořili Babiše, jeho podnikání omezit nechtějí

Nejenom ANO, ale i KDU-ČSL by považovala za porušení koaliční smlouvy, kdyby některá z vládních stran hlasovala pro návrh omezující podnikání členů vlády. Autorem návrhu je ovšem poslanec třetí koaliční strany ČSSD Jan Chvojka a sociální demokraté ho podporují. O Chvojkově návrhu večer krátce jednali zástupci koaličních stran, chyběli však předsedové ANO i lidovců.

Kauza Čapí hnízdo a Chvojkův návrh na omezení podnikání ministrů projednávali zástupci koaličních stran bez hlavní postavy obou sporů, předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. O farmě Čapí hnízdo a nejasném vlastnictví v době, kdy získala evropskou dotaci, bylo záhy jasno. Koaliční strany se shodly, že ve středu podpoří program mimořádné schůze, kde by měl Andrej Babiš nejasnosti vysvětlit. Koaliční spor však pokračuje kvůli návrhu na omezení podnikání ministrů.

Lidovci – jejichž předseda Pavel Bělobrádek na jednání rovněž nebyl – dali najevo, že ve sporu o návrh Jana Chvojky stojí za Babišem. Vedení ANO přitom v pondělí kritizovalo za „neustálé střety“ oba své koaliční partnery.

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka však uvedl, že situaci podobné Chvojkovu návrhu zřetelně popisuje koaliční smlouva. Lidovci proto chtějí, aby o společném koaličním postupu jednala koaliční rada. „Pokud se nedohodne a někdo z partnerů by nadále pro tento pozměňovací návrh i za této situace hlasoval, pak je to jednoznačně definitivně porušení koaliční smlouvy,“ uvedl místopředseda KDU-ČSL.

O "lex Babiš" bude jednat koaliční rada (zdroj: ČT24)

ČSSD chce koaliční smlouvu znovu projít

Návrh, aby se členové vlády, kteří mají rozhodující podíl v obchodní korporaci, museli do 60 dnů od jmenování do funkce podílu zbavit, ale má podporu předsednictva sociální demokracie. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák však míní, že je nutné se na koaliční smlouvu a její jednotlivá ustanovení podívat. „Nechceme nikomu zakazovat vstup do politiky, ale myslíme si, že jsou určité pozice, kde by lidé podnikat neměli,“ uvedl.

Autor návrhu Jan Chvojka řekl v Událostech, komentářích, že sice nechtěl zhoršit vztahy v koalici, ale návrh považuje za správný. Upozornil, že dokonce vychází z usnesení ČSSD z loňského sjezdu. „Chceme oddělit politickou a mediální a ekonomickou moc,“ řekl.

Sociální demokracie zpřísnění zákona o střetu zájmů v parlamentu podpoří, koaličním partnerům to avizujeme dlouhodobě.
Bohuslav Sobotka
premiér

Lex Babiš?

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek však považuje Chvojkův návrh, který označuje za „lex Babiš“, právě za vyčleňování určitého okruhu lidí z politiky. Současnou situaci vnímá jako možné měnění pravidel uprostřed hry. „Byla by škoda dehonestovat úspěchy společné vlády,“ podotkl Faltýnek.

Jan Chvojka naopak nechce, aby byl jeho návrh spojován s Andrejem Babišem. „Povinnost bude dopadat až na ministry, kteří budou jmenováni až po nabytí účinnosti zákona. To znamená, není to věc, která by byla retroaktivní a pan ministr Babiš už ministrem je,“ poukázal.

Události, komentáře: Lex Babiš (zdroj: ČT24)

Podle poslance ANO Martina Komárka je ale navrhované omezení podnikání v rozporu s ústavou a Listinou základních práv a svobod. „Máme právo účastnit se politického života a máme právo na vlastnictví. Když mi někdo říká: ,Když se budeš účastnit politického života, nemáš právo na vlastnictví, na dividendu ze svého majetku,‘ považuji to – omlouvám se, pane kolego Chvojko – za blbost,“ uvedl Martin Komárek. Současně prohlásil, že Jan Chvojka „nás chce vrátit do února 48“.

Ministr bez podílu na zisku

Podle návrhu, který rozděluje koalici, by v případě porušení zákona příslušný ministr-vlastník ztratil ve firmě hlasovací práva, neměl by podíl na zisku a navíc by společnost nemohla dostat žádnou státní pomoc, například dotace.

Jan Chvojka kromě omezení podnikání chce členům vlády zakázat vlastnit média, konkrétně televizní a rozhlasové stanice a periodický tisk. Televizní nebo rozhlasové společnosti by v opačném případě mohly přijít o vysílací licenci.