Zlatým Ámosem se stal učitel Jan Flídr, ukončil tříletou ženskou nadvládu

Nejoblíbenější učitel roku (zdroj: ČT24)

Titul Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele v Česku získal Jan Flídr ze Základní školy 5. května ve Dvoře Králové nad Labem. U dětí zvítězila Alena Michálková ze ZŠ a MŠ Černovice, která získala korunu pro Dětského Ámose.

Flídr na trůnu vystřídal Hanu Pacíkovou ze střední a vyšší odborné policejní školy v Holešově a ukončil ženskou nadvládu v této anketě, která trvala tři roky. Ámosem sympaťákem v hlasování na internetu se stal Michal Pospíšil ze Základní školy U tenisu v Přerově.

Čtyři úkoly

Z více než pěti desítek nominací do finále postoupili ještě Lenka Fréharová ze ZŠ B. Němcové v Zábřehu, Ivo Hasala ze ZŠ a Gymnázia Vítkov a Zuzana Štočková ze ZŠ Praha-Vinoř. Všichni plnili čtyři úkoly. Museli v jedné minutě představit svou školu, ukázat, jak je znají jejich žáci, za vyučovací minutu něco publikum naučit a ve volné disciplíně prokázat souhru se svými žáky.

Flídr, který učí přírodopis a chemii a je třídním učitelem sedmáků, zaujal hned při představování své školy. Devětadvacetiletý pedagog při tom rapoval. Publikum pak učil latinský výraz pro lišku, vulpes vulpes. Pomohl si k tomu názorně obrázky vola a psa, které přiložil k sobě. Ve volné disciplíně se pak dostal k nebeské bráně a procházel hodnocením „vstupní komise“, v níž byli mimo jiné Jan Amos Komenský a Marie Terezie, která zavedla povinnou školní docházku. Vyprávěla, že tak učinila proto, aby měla alespoň na chvíli pokoj od svých 16 dětí. Až na závěr scénky se ukázalo, že učitel usnul v kabinetě a byl to pouze sen.

Volná disciplína byla znovu nejatraktivnější částí soutěže. Zaujala při ní i Dětská Ámoska Michálková, která se pevně spojila s pěti žáky černo-bílými kalhotami, přičemž měl každý vždy oblečenu jednu nohavici. Společně předvedli vizuálně atraktivní taneční vystoupení. Žáci Ámose sympaťáka Pospíšila zase ukázali, co se naučili v kroužku jojování. O víkendu se díky svým dovednostem v Praze zúčastní mistrovství Evropy v tomto sportu.

Další Ámosové

 Partneři ankety vybírali vítěze doprovodných kategorií pro učitele jednotlivých předmětů. Ministerstvo školství jako nejoblíbenější učitelku českého jazyka zvolilo Barboru Schneiderovou ze ZŠ a MŠ Žalany na Teplicku.

Matematickým Ámosem, kterého vybíralo ministerstvo průmyslu a obchodu, se stal Ondřej Machů z Gymnázia Christiana Dopplera v Praze. Ámosem chemikářem je Miroslav Pražienka ze soukromé školy PORG v Praze a Ámosem fyzikářem Jaroslav Reichl ze Střední průmyslové školy sdělovací techniky.