Policie zatkla soudce i advokáta v souvislosti s propouštěním vězňů

Policie zadržela chomutovského soudce Ivana Nováka a obvinila ho ze zneužití pravomoci a přijetí úplatku. Krajský soud v Ústí nad Labem uvedl, že to souvisí s vězni, jež podmínečně propouštěl. Podle informací České televize byl zadržen rovněž advokát Josef Doucha. Policie ho obvinila z podplácení a zneužití pravomoci úřední osoby spáchané formou účastenství. Případ dozoruje okresní státní zastupitelství v Lounech.

Trestní oznámení podal ústecký krajský soud na základě prověrky, kterou prováděl na chomutovském soudě. Podle mluvčí  Marcely Trejbalové prověřoval podmínečná propuštění z výkonu trestu.

Bližší informace mluvčí s ohledem na vyšetřování sdělit odmítla. Případ ale zřejmě souvisí s podmínečně propouštěnými z výkonu trestu, o kterém psal on-line deník Aktuálně.cz.

S propuštěním exsenátora Nováka zadržení nesouvisí

Soudce Novák loni rozhodl i o podmínečném propuštění bývalého starosty Chomutova a někdejšího senátora Alexandra Nováka, který byl pravomocně odsouzen za přijetí čtyřicetimilionového úplatku. „S jeho případem ale podnět od krajského soudu nesouvisel,“ uvedla Trejbalová.

Podle reportéra ČT Jiřího Hynka ale Novákovo propuštění odstartovalo prověrku kauz, ve kterých soudce pouštěl některé odsouzené podmíněně na svobodu. Výsledkem bylo výše zmíněné trestní oznámení. 

Vedle soudce je podle informací České televize obviněný i advokát a někdejší elitní kriminalista Josef Doucha. „V okolí jeho advokátní kanceláře jsme viděli několik civilních, pravděpodobně policejních aut,“ informoval Hynek.  

Zásah u Douchy ve Vestci u Prahy potvrdila i mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková. Policie provedla domovní prohlídku, při níž přítomný zástupce komory nepovolil vydání některých listin souvisejících s výkonem advokacie. Dokumenty jsou nyní zapečetěny v sídle komory a pokud se s nimi policie bude chtít seznámit, musí požádat o povolení soud.  

Nejznámějším případem, kterým se jako soudce zabýval, byla kauza bývalého starosty Chomutova a senátora Alexandra Nováka (ODS). Politika, souzeného za přijetí úplatku, uznal v roce 2010 vinným a udělil mu dvouletou podmínku a pětimilionovou pokutu. Krajský soud pak trest zpřísnil na čtyři roky vězení.

Loni v květnu ho soudce po dvou letech propustil. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová kvůli tomu podala kárnou žalobu na chomutovského žalobce Ladislava Kosána za to, že se proti podmínečnému propuštění nepostavil.

Kárný senát Nejvyššího správního soudu poté snížil Kosánovi plat o deset procent na devět měsíců. Jako svědek před kárným senátem vypovídal i soudce Novák, který trval na správnosti postupu.

Koncem loňského roku se Ivan Novák neúspěšně účastnil výběrového řízení na předsedu Okresního soudu v Chomutově.

Ivan Novák
Zdroj: ČT24

Stíhání soudce musel odsouhlasit prezident

Podle zákona o soudech a soudcích lze soudce trestně stíhat nebo vzít do vazby pro činy spáchané při výkonu funkce nebo v souvislosti s jejím výkonem jen se souhlasem prezidenta. Miloš Zeman už souhlas se stíháním vydal. Orgán, který zahájil trestní stíhání, musí také vyrozumět předsedu příslušného soudu a ministerstvo spravedlnosti.

„Usnesení o zahájení trestního stíhání jsme obdrželi, musíme se s ním nejprve seznámit. Ministr je o případu informován a v nejbližších dnech rozhodne o případném dočasném zproštění výkonu funkce soudce,“ řekla mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová. Zproštění by trvalo až do pravomocného skončení trestního stíhání. Soudce by po tuto dobu pobíral polovinu platu.

Podle prezidentky Soudcovské unie Daniely Zemanové má kauza negativní rovinu, protože jde o selhání soudce: „Je to narušení důvěry, kterou soudnictví potřebuje a musí mít. Ale nemůžeme se tvářit, že individuální selhání nejsou a neexistují.“ Zároveň má ale podle Zemanové případ i pozitivní rovinu v tom, že zafungovaly kontrolní mechanismy.

Na severu Čech už jde ale v poslední době o druhý podobný případ. Litoměřický bývalý soudce Josef Knotek dostal loni v květnu nepravomocně 5,5 roku vězení a pokutu 150 tisíc korun. Spolu s ním byl obžalován i další soudce Ladislav Jelínek, který si odnesl tříletý podmíněný trest. Podle obžaloby oba za úplatu ovlivňovali výsledek několika kauz. 

Bývalý elitní kriminalista sloužil u policie od podzimu 1969. Posledních téměř 20 let ale pracuje jako advokát. Jako policista byl například členem kriminalistického týmu, který vyšetřoval případ „spartakiádního vraha“ Jiřího Straky. V roce 1990 pracoval v týmu, který řešil výbuchy v Praze na Staroměstském náměstí a Hostivařské přehradě.

Po roce 1989 byl náměstkem ředitele Ústředny kriminální policie, kde vedl útvar pro boj s organizovaným zločinem. V prosinci 1994 převzal vedení středočeského úřadu vyšetřování. Kriminálku vedl do října 1996, podílel se mimo jiné na vyšetřování případu takzvaných orlických vražd.

Podezřelé kontakty s ruskojazyčnou mafií

Z funkce odešel v hodnosti plukovníka po sporech s vedením ministerstva vnitra. Bývalý šéf resortu Jan Ruml v roce 1999 řekl, že Doucha musel odejít pro své podezřelé kontakty s ruskojazyčnou mafií. Podle Rumla v té době pracoval v advokátní kanceláři Jiřího Teryngela, která obhajovala firmu, jež vlastnila pražskou restauraci U Holubů. Policie v květnu 1995 udělala v tomto podniku, kde se příslušníci mafie scházeli, razii, při níž zadržela asi 200 lidí.

Doucha se v podezření ze spolupráce s ruskojazyčnou mafií ocitl i jako advokát. Podle Mladé fronty DNES v březnu 2000 tehdejší prezident Václav Havel zadal BIS úkol, týkající se právě Douchy. Havel ho podle listu podezíral, že se za pomoci svých kontaktů s vlivnými sociálními demokraty snaží ochromit práci ÚOOZ. Doucha ale jakékoli kontakty s mafií či propojení s politiky důrazně popřel. 

Josef Doucha
Zdroj: Václav Pancer/ČTK