Kauza Čapí hnízdo: Babiš odmítl prozradit jména investora, který žádal dotace

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) sice zná jméno vlastníka Farmy Čapí hnízdo z doby, kdy žádala o evropské dotace, nechce ho ale prozradit. V diskuzním pořadu Partie uvedl, že chce počkat na vyšetření případu – znovu ale odmítl, že by jakkoliv pochybil. Kauza kolem farmy nedávno znovu ožila, když se ukázalo, že úřady v minulosti za neoprávněný způsob čerpání dotací udělily několikamilionovou pokutu. Babiš totiž dříve tvrdil, že úřady žádnou chybu nenašly. Pak se hájil tím, že v době čerpání dotací farma nepatřila pod Agrofert.

Komplikovaný příběh Ptačího hnízda vysvětlovala ve vysílání ČT24 Aneta Snopová z pořadu Reportéři ČT: „Do roku 2008 se společnost jmenovala ZZN Agro Pelhřimov a patřila do oficiální struktury holdingu Agrofert. Ve zmíněném roce došlo k rozhodnutí vydat anonymní akcie – vyvést společnost z holdingu. Následně se společnost přejmenovala na Farma Čapí hnízdo, v tu chvíli spadala do kategorie malých a středních podniků a jako taková mohla žádat o dotace. Pokud by byla součástí Agrofertu, tak na dotaci pochopitelně nárok nemá.“

Každý žadatel o evropské dotace pak musí dodržovat dotační pravidla a může být po dobu pěti let kdykoliv kontrolován: „Společnost Farma Čapí hnízdo dodržela pětiletou lhůtu a po pěti letech se opět vrátila zpátky, tentokrát ovšem už ne pod Agrofert, ale přímo pod Andreje Babiše, protože zfúzovala se společností Imoba, kterou přes další společnost stoprocentně vlastní právě Babiš,“ dodává Aneta Snopová. Část opozice proto tento postup vnímá jako dotační podvod.

„Nechci se k tomu vyjadřovat. Tam probíhá nějaké vyšetřování. Faktem je, že tam přišel investor, který si nepřál být jmenován,“ řekl Babiš s tím, že ví, kdo to byl. Ministr financí také zopakoval, že on jako osoba nikdy Čapí hnízdo nevlastnil. Odmítl ale komentovat informace, že by v čele farmy seděl bratr jeho partnerky nebo jeho nejstarší dcera: „K tomuto se nechci vyjadřovat. Já myslím, že se to vyšetřuje a určitě se to dovyšetřuje,“ podotkl.

Pravicová opozice chce kvůli kauze svolat mimořádnou schůzi sněmovny, požadavek možná podpoří i poslanci ČSSD, kteří dávají Babišovi čas na vysvětlení do středy. Komunisté ale podle nedělního vyjádření svého předsedy Vojtěcha Filipa mimořádnou schůzi asi nepodpoří. Filip vnímá kauzu jako spíše mediální než ekonomickou.

Sám Babiš považuje kauzu za politický tlak: „Já se těším na tu schůzi, kde teda, když tam byl nějaký problém a ODS dala tu dotaci, ČSSD to kontrolovala a Kalousek to super kontroloval, tak nechť si to řeknou, kdo to tam pochybil.“ 

Mimořádnou schůzi žádá část opozice i někteří koaliční poslanci (zdroj: ČT24)

Zcela jiný postoj má ODS, podle níž Babiš v nedělní diskuzi nedokázal věrohodně vysvětlit podezření, že k získání dotace si Agrofert pomohl podvodem. Odpovědi bude chtít znát během mimořádné schůze. K jejímu svolání na Twitteru vyzval i místopředseda lidovců Jan Bartošek.

První místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec v Otázkách Václava Moravce řekl, že zatím s Babišovým vysvětlením spokojen není. Ministr financí by podle něj měl prozradit jméno investora farmy. Mimořádné schůzi se Chovanec a priori nebrání, ale byl by raději, aby Babiš věc vysvětlil na koaliční radě nebo na vládě.

Farma Čapí hnízdo dostala na základě chyby při čerpání z roku 2009 pokutu 3,6 milionu korun, která se při započtení penále vyšplhala k šesti milionům. V roce 2012 ale byla velká část pokuty prominuta a firma z ní zaplatila pouze 37 tisíc korun plus odpovídající penále. Pod Agrofert, který byl podle Babiše od začátku strategickým partnerem projektu, se farma dostala koncem roku 2013. Projekt nyní vyšetřují i orgány Evropské unie. 

Čapí hnízdo je rozlehlá farma na Benešovsku v blízkosti hlavního tahu z Prahy na České Budějovice. Funguje jako rekreační resort. Ekocentrum Čapího hnízda pořádá akce pro děti, součástí areálu jsou reprezentativní prostory pro pořádání konferencí a společenských akcí či malá zoologická zahrada. Dominantu farmy představuje jízdárna ve tvaru obřího čapího hnízda.

Čapí hnízdo
Zdroj: Janovský Alexandr/ČTK