Pokud Babiš do středy nevyjasní Čapí hnízdo, ČSSD podpoří mimořádnou schůzi

Občanští demokraté a TOP 09 požádají o svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny kvůli farmě Čapí hnízdo vicepremiéra Andreje Babiše. Úřady v minulosti za neoprávněný způsob čerpání evropských dotací při stavbě farmy udělily Agrofertu několikamilionovou pokutu. Babiš přitom tvrdil, že s Čapím hnízdem nemá nic společného, později uváděl, že úřady žádnou chybu nenašly. ČSSD dala Babišovi ultimátum, buďto do středy vše vysvětlí, nebo mimořádnou schůzi podpoří.

Společnost Farma Čapí hnízdo patřila podle médií do roku 2008 do koncernu Agrofert. Poté byly akcie převedeny na anonymní firmu, podle některých médií proto, aby Čapí hnízdo coby malá firma dosáhlo na evropskou dotaci kolem 50 milionů korun. Po zákonném zrušení anonymních akcií se společnost vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu.

Podstata podezření spočívá v tom, že firma byla převedena na anonymní akcie proto, že ve vlastnictví holdingu by nedosáhla na dotaci. Jinými slovy, že Andrej Babiš byl majitelem Čapího hnízda v době, kdy tu dotaci dostala.
Sabina Slonková
šéfredaktorka Neovlivní.cz

Na základě chyby při čerpání z roku 2009 navíc dostalo Čapí hnízdo pokutu 3,6 milionu korun, která se při započtení penále vyšplhala k šesti milionům. V roce 2012 byla velká část pokuty prominuta a firma z ní zaplatila pouze 37 000 korun plus odpovídající penále. Babiš ve středu řekl, že o věci nic neví.

„Operace kolem Čapího hnízda vykazuje všechny znaky dotačního podvodu, pan Babiš se do ní evidentně zaplétá, v řadě případů jasně nemluví pravdu,“ vysvětluje nyní předseda TOP 09 Miroslav Kalousek důvody, proč by o středočeské farmě měla jednat sněmovna. „Vzhledem k tomu, že je pan ministr Babiš za Českou republiku garantem čerpání evropských strukturálních fondů, jde pro vládu o obrovský reputační problém nejen před veřejností, ale i v zahraničí.“

Fiala: Není možné, aby premiér mlčel

Podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy tak kabinet čelí největšímu problému od svého vzniku, ale ministr financí Babiš i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dělají, že se jich to netýká. „Není možné, aby se premiér a vláda k tomuto problému nepostavili. Byl to premiér Sobotka, kdo hovořil o tom, že se u politiků musí uplatňovat presumpce viny, skutečně se dělo to, že politici, kteří byli z něčeho podezřelí, odstupovali,“ řekl Fiala.

Babiš uvedl, že TOP 09 a ODS nemají jiný program než útoky na jeho osobu. „Jejich programem je Antibabiš. Proč opozici zajímá osm let stará dotace až teď? Znovu opakuji, že já osobně ani žádná firma ze skupiny Agrofert jsme nevlastnili při podání žádosti o dotaci v roce 2008 firmu Farma Čapí hnízdo. Z toho logicky vyplývá, že jsme já ani skupina Agrofert nemohli zneužít dotaci z EU,“ napsal v prohlášení zaslaném médiím. 

Chvojka v Událostech, komentářích: Babiš má čas do středy (zdroj: ČT24)

ČSSD: Babiš má čas do středy

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka v pořadu Události, komentáře uvedl, že se mu zdá podivné, jak Andrej Babiš při vysvětlování kauzy „kličkuje“.„Neznáme jeho jasné vyjádření. Jeden týden slyšíme, že o Čapím hnízdě nic neví, pak vidíme dokument Matrix AB, kde říká, že Čapí hnízdo je to nejlepší, co ho kdy v životě napadlo. Pak říká, že Čapí hnízdo nemá s Agrofertem nic společného, dnes říkal, že má,“ kritizoval ministra financí Chvojka.

Sociální demokraté proto chtějí počkat do příštího týdne a očekávají, že Babiš vše vysvětlí. V opačném případě hodlají podpořit pravicovou opozici ve svolání mimořádné schůze. „Pokud pan Babiš nějakým přijatelným způsobem do úterý či středy nevyjasní věci kolem Čapího hnízda, tak schůzi podpoříme,“ řekl Chvojka. Pokud se navíc prokáže, že Babiš porušil či obešel zákon, měl by podle Chvojky z vlády odejít.

Zemana Čapí hnízdo nezajímá

Pochybnosti vzbuzuje kauza Čapího hnízda i u Transparency International a případ vyšetřuje jak česká policie, tak Evropský úřad proti podvodům (OLAF). Prezidenta Zemana nezajímá: „Představa, že sleduji kauzu Čapí hnízdo, Drozdí hnízdo, Kukaččí hnízdo a podobně, je naprosto nadsazená, já se zabývám pouze věcmi, které mají hodnotu přesahující miliardu korun. Na Čapí hnízdo mi nezbývá čas.“

Čapí hnízdo je rozlehlá farma na Benešovsku v blízkosti hlavního tahu z Prahy na České Budějovice. Funguje jako rekreační resort. Ekocentrum Čapího hnízda pořádá akce pro děti, součástí areálu jsou reprezentativní prostory pro pořádání konferencí a společenských akcí či malá zoologická zahrada. Dominantu farmy představuje jízdárna ve tvaru obřího čapího hnízda.

Čapí hnízdo
Zdroj: Janovský Alexandr/ČTK