Dětští zločinci možná půjdou za mříže. Poslanci navrhují snížení věku trestní odpovědnosti

Případy agresivity na školách a násilné činy spáchané dětmi vedou poslance k návrhům na snížení věku trestní odpovědnosti. Diskutuje se o dvou možnostech, snížení na 14, a dokonce 13 let. Proti snížení hranice není ani ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). V jeho úřadu proto vzniká komise, která případné změny posoudí.

Úvahy o snížení věkové hranice trestní odpovědnosti vyvolal případ učitelky střední průmyslové školy Na Třebešíně, kterou několik týdnů šikanovala trojice studentů druhého ročníku. Diskuzi podpořil také případ patnáctileté dívky, která byla nalezena ubodaná v chatce v Teplicích. Podezřelý je podle policie její o rok mladší přítel.

Protože je podezřelý nezletilý a není tedy trestně odpovědný, kriminalisté případ odloží. Nyní je možné dětem do patnácti let nařídit pouze ochrannou výchovu, i když spáchají zvlášť závažný trestný čin. Pak zůstanou bez jakéhokoli dohledu s čistým trestním rejstříkem.

Události: Poslanci navrhují snížení věku trestní odpovědnosti (zdroj: ČT24)

Návrh na snížení věkové hranice trestní odpovědnosti předloží předseda sněmovního ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD). Již dříve uvedl, že se přiklání ke snížení hranice z 15 na 13 let u nejzávažnějších trestných činů, jako vražda, loupež s následkem smrti a znásilnění.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) se snížení věku trestní odpovědnosti spíše nebrání, v souvislosti s Tejcovým návrhem ale vybízí ke zdrženlivosti. Při ministerstvu spravedlnosti vznikne odborná komise, která by měla záležitost do léta posoudit.

Ministr spravedlnosti doufá, že Tejc počká na výsledky debat komise. Podle Pelikána by snížení věku trestní odpovědnosti mělo platit obecně, nikoli jenom na vybrané trestné činy.

Většina stran se snížení věkové hranice nebrání, proti je ODS

Ke snížení trestní odpovědnost na 14 let se přiklání i Martin Plíšek z opoziční TOP 09, který je připraven Tejcův návrh podepsat jako spolupředkladatel. „Jsem připraven u závažných trestných činů podpořit snížení věkové hranice nejprve na 14 let,“ uvedl Plíšek.

Ke snížení věku trestní odpovědnosti u závažných trestných činů jsou ochotni také poslanci Úsvitu-Národní koalice nebo lidovci. „Jsme samozřejmě ochotni diskutovat o těch nejzávažnějších trestných činech,“ uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Poslanec Marek Černoch (Úsvit-NK) prohlásil: „V případě vraždy nebo šikany, jaká se děje, tak tam jsem určitě pro snížení hranice trestní odpovědnosti, za sebe říkám 14 let.“

Striktně proti snížení věku je ODS. Podle strany je opatření zbytečné, popsaných případů není mnoho a návrhy na snížení hranice trestní odpovědnosti dětí jsou jenom populistická gesta.

  • S dětmi s poruchami chování se v Česku pracuje na několika úrovních, jejich vyhledávání začíná už na základních školách. Práce začíná ve školách u třídního učitele a školního psychologa. Dále mohou pomoci pedagogicko-psychologické poradny. K intenzivnější práci s problémovými dětmi slouží střediska výchovné péče, která mají také internátní formu. Krajním řešením jsou diagnostické ústavy, vstupenkou bývá právě trestný čin.

Se snížením trestní odpovědnosti dětí na 14 let počítal trestní kodex s účinností od roku 2010. Předpokládal i nižší hranici pro legální sex, což Tejcův návrh obsahovat nebude. Zákonodárci ale před tím, než se úprava mohla začít využívat, vrátili hranici na 15 let.

Nejnižší věk pro trestní odpovědnost platí ve Velké Británii, pouze 10 let

Nižší hranici než 15 let mají zhruba dvě třetiny evropských zemí. Trestní odpovědnost od 15 let, stejně jako v Česku platí třeba v Dánsku nebo Švédsku. Naopak nižší hranici 14 let má Rakousko, Irsko nebo Itálie. Vůbec nejnižší věk pro trestní odpovědnost 10 let platí ve Velké Británii. Naopak nejvyšší hranici 17 let mají Poláci, ale i mladší tam mohou být stíháni ve velmi závažných případech, jako je vražda nebo atentát na prezidenta.

I když počet trestných činů spáchaných nezletilými v Česku s výjimkou roku 2014 klesá, podle nejvyššího státního zastupitelství jsou prohřešky stále brutálnější. Vloni měly děti do 15 let na svědomí přes 1300 trestných činů, nejčastěji to byly krádeže, v případě násilných a mravnostních činů šlo často o úmyslné ublížení na zdraví a pohlavní zneužití.