Pelikán: Snížení trestní odpovědnosti na 14 let bych se nebránil

Případy rostoucí agresivity na školách znovu vedou k úvahám o snížení hranice, odkdy by mladiství měli být za své činy trestně odpovědní - konkrétně z 15 let už na 14. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v Otázkách Václava Moravce řekl, že by takový návrh podpořil. Nedávno však sestavil komisi odborníků, která se bude tématem konkrétně zabývat. Členem kolegia má být také šéfka resortu školství Kateřina Valachová.

Diskuze vyvolal případ pětapadesátileté učitelky střední průmyslové školy Na Třebešíně. Ženu několik týdnů šikanovala trojice studentů druhého ročníku. Učitelka později zemřela, ale vedení školy vyloučilo, že by smrt souvisela se šikanou – pedagožka totiž měla delší dobu zdravotní problémy. Mladíci dostali trojku z chování a byli podmíněně vyloučeni. Poté, co záběry šikany unikly na veřejnost, je ve hře i jejich úplné vyloučení.

Se snížením trestní odpovědnosti dětí na 14 let počítal trestní kodex, který měl být účinný od roku 2010 - předpokládal i nižší hranici pro legální sex. Zákonodárci ale ještě předtím, než se úprava mohla začít využívat, vrátili hranici na 15 let.

Nyní se snížením trestnosti znovu zabývá komise sestavená Pelikánem. „Já si počkám na výsledky expertů, ale můj předběžný názor je, že bych se tomu nebránil,“ prohlásil ministr. V nedělní Partii na Primě nyní poslanec a šéf ústavně právního výboru Jeroným Tejc uvedl, že návrh na snížení předloží do tří týdnů. Neobsahoval by sice plošné snížení na 14 let, ale hranici už 13 let u nejzávažnějších trestných činů jako vražda, loupež s následkem smrti nebo znásilnění.

Napadání učitelky studenty střední průmyslové školy natočili jejich spolužáci na video
Zdroj: LiveLeak

„Já doufám, že se pan poslanec Tejc počítá mezi koaliční poslance a v koalici je zvykem, že se nejprve jde cestou vládního návrhu,“ reagoval Pelikán. „Takže doufám, že pan poslanec i přes lákavost tématu z hlediska popularity vyčká na výsledky komise,“ dodal.

Úřední status pro učitele chování nevyřeší, shodli se Pelikán s Blažkem

Ministerstvo školství chce kvůli malešické kauze také připravit návrh, který by zvýšil právní ochranu a bezpečí na školách. Například by měl umožnit okamžité vykazování agresorů ze školy. Jedním z opatření je zařadit učitele mezi úřední osoby, podobně jako policisty nebo soudce. Tyto osoby mají vyšší pravomoce v rozhodování o právech ostatních, navíc útok směřovaný proti nim je zároveň brán jako útok proti státu.

Robert Pelikán (ANO)
Zdroj: ČT24

Ministr Pelikán však v tomto případě vyhovět nechce. „Školy mají už nyní nástroje, které stačí. Evidentně je alespoň na některých školách patrně nevyužívají,“ prohlásil s tím, že drtivá většina problémů na školách nepřesáhne hranice trestního práva. „Pokud to překročilo, tak to značí problém, který tam dlouhodobě rostl a nebyl řešen,“ dodal Pelikán.

Podobný názor má také exministr Blažek. „Já si myslím, že hodnotu má jen to, čeho není mnoho. Pokud uděláme z každého úřední osobu, tak tím budou všichni – neboli vlastně nikdo,“ glosoval. Podle něj je problém také v plošném systému financování škol, kdy se školy snaží i problémové žáky udržet, jinak by přišly o peníze.

„Určitý typ učitelů na určitých typech škol má mít určitý typ studentů. Pokud připustíme tu nivelizaci a rovnostářství kvůli penězům, kdy na gymnáziích jsou mnohdy lidé, kteří tam nemají co dělat intelektuálně ani způsobem svého chování, tak to těžko vyřešíme tím, že zpřísníme trestní řád,“ dodal Blažek. Problém vidí i v nedostatečném školení učitelů pro momenty, kdy jsou sami terčem šikany. Většina školení se prý zaměřuje jen na šikanu mezi žáky samotnými.