Špinavá plena přestává být problém, přebalovacích míst přibývá

Přebalit dítě ve městě je stále menší problém (zdroj: ČT24)

Rodiče mohou při nakupování nebo cestě po městě snáze přebalit malé dítě. Se vstřícností se setkají ve veřejných budovách, v řadě jihomoravských měst funguje Family Point, který disponuje prostorem pro péči o dítě. Přebalovací pult lidé mohou najít i při cestování vlakem.

Redakce České televize otestovala třináct míst na Brněnsku, Břeclavsku a na dálnici D1 a zjišťovala, jak vycházejí veřejné instituce, nádraží, obchodní centra a restaurační zařízení vstříc rodičům, kteří potřebují přebalit své děti.

Někdy může špinavá plena způsobit zoufalé hledání, ve veřejných budovách ale potíže nebyly. Úspěšně je možné dítě přebalit například na břeclavské radnici. Během týdne služby využije několik rodičů. Family Pointy fungují v řadě jihomoravských měst včetně Brna. Lidé tam kromě informací naleznou i přebalovací pulty nebo klid na kojení. Jejich velkou nevýhodou ovšem je, že o víkendech zůstávají uzavřené.

Restaurace nemusí prostor k přebalení nabízet

Potíže mohou nastat v soukromých zařízeních. Některé brněnské restaurace nejsou na možnost přebalení dítěte vybavené. Nicméně poskytnutí služby se odvíjí od dobrovolnosti.

Jinde pak prostor pro přebalení nabízejí, ale nemusí být dostatečně velký. „Měla jsem problém v nákupním centru. Nedostali jsme se s kočárkem dovnitř, protože místnost byla tak úzká, že se do ní nedalo vjet,“ uvedla matka Pavla Mrkvičková, která se zkoušky zúčastnila.

Požadavky na přebalovací místnost
Zdroj: ČT24

Na podobu přebalovací místnosti přitom existuje předpis. Vyhláška ministerstva pro místní rozvoj určuje, jaké mají mít parametry a kde musí být. Mezi požadavky je i velikost vstupu nebo přítomnost umyvadla.

V jiných případech jsou také na přebalování dětí připraveni, ale rodič bude bloudit a těžko hledat. Například ve fastfoodu na dálnici D1 tak sice přebalovací pult mají a umístěn je na dámských záchodech pro vozíčkáře, ale majitel provozovny o tom žádným způsobem neinformuje na dveřích toalet.

Vlaky se přizpůsobují

Potíž se špinavou plenou se dá také častěji řešit při cestování vlakem. Přebalovací pulty mají Leo Express i České dráhy, které už mají vybaveno téměř šest set vozů. 

Ve vlacích by se ale dalo ještě něco zlepšovat. „Ocenila bych, kdyby tady byla nějaká zábrana, protože když vlak jede, je docela složité dítě udržet,“ zmínila Mrkvičková.

„Nové vlaky, které nasazujeme, už přebalovací pulty nabízí, a pokud vozy modernizujeme, tak i zde myslíme na maminky s nejmenšími,“ uvedla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Vlaky s přebalovacími pulty obsluhují několik tisíc spojů denně.