Exministr dopravy Bárta požaduje od státu odškodné 23 milionů

Kvůli trestnímu stíhání v kauze údajného uplácení ve Věcech veřejných bude Vít Bárta požadovat po státu odškodné 23 milionů korun. Píše to server aktuálně.cz. Ministerstvo spravedlnosti bývalému ministrovi dopravy už vyplatilo zhruba 340 tisíc korun a omluvilo se. Podle Bárty to ale nestačí.

Exministr dopravy Vít Bárta se před soudem ocitl kvůli obvinění, že se na jaře 2011 pokusil uplatit tehdejší stranické kolegy Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí. Bárta podle obžaloby dával stranickým kolegům peníze za loajalitu, označovali to však za půjčky. Pražský městský soud v dubnu 2012 Bártovi uložil osmnáctiměsíční trest s podmíněným odkladem na 2,5 roku a potrestal i Škárku.

Odvolací soud však rozhodl jinak. Bárta podle něj trestný čin nespáchal a věc nařídil znovu projednat. V lednu 2013 pak Obvodní soud pro Prahu 5 zprostil Bártu i Škárku viny a v březnu verdikt potvrdil pražský městský soud.

V lednu 2014 osvobozující verdikt potvrdil i Nejvyšší soud, ke kterému podal dovolání nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Bárta tehdy prohlásil, že vymáhat nyní vzniklou škodu by bylo logické. Škárka přitom dál trval na tom, že Bárta uplácel.