Biskupa Radkovského nahradí v Plzni Tomáš Holub

Novým plzeňským biskupem bude Tomáš Holub. Nahradí šestasedmdesátiletého Františka Radkovského, který stál v čele diecéze od jejího vzniku v roce 1993. Holuba jmenoval papež František. V pátek to oznámil v zaplněné plzeňské katedrále sv. Bartoloměje apoštolský nuncius Giuseppe Leanza, který zároveň za dlouhotrvajícího potlesku věřících poděkoval Radkovskému za jeho dosavadní službu církvi a diecézi.

Radkovský odeslal papeži svou rezignaci poté, co 3. října 2014 oslavil 75. narozeniny. Podle kodexu církevního práva má totiž každý biskup povinnost při dovršení 75 let zaslat papeži svou abdikaci. Papež Radkovského nechal ve funkci, dokud se nenajde jeho nástupce. Dlouho se spekulovalo, že ho vystřídá právě Holub. Radkovský ho s radostí přivítal.

Osmačtyřicetiletý Holub se ujme funkce 30. dubna po biskupském svěcení v plzeňské katedrále. Na svého předchůdce se chce pokusit navázat: „Pro mě je důležité, abych se pokusil jít ve šlépějích otce Františka, protože ty šlépěje jsou něco, co je tady požehnané, a potlesk v katedrále to potvrdil. Teď budu hledat, jak dělat postupné krůčky, abych konal to základní, co mám, na rozdíl od pozice generálního sekretáře, která je více úřední, abych byl dobrým pastýřem, staral se o lidi.“

Tomáš Holub a František Radkovský
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

Uvědomuje si prý také, že plzeňská diecéze má ve vínku „bolavou historii“ česko-německých vztahů se všemi důsledky opuštěných obcí nebo obcí s přervanou tradicí. „Snažit se to léčit patří určitě k prioritám biskupa v této diecézi,“ poznamenal Holub. Zatím nechtěl prozradit, jaké biskupské motto si pro svou službu vybral.

Radkovský se chce věnovat charitě

Radkovský po rezignaci oznámil, že po nástupu nového biskupa by chtěl sloužit v některé z farností plzeňské diecéze. V pátek novinářům řekl, že jeho hlavním úkolem bude zpočátku provázet Holuba, seznamovat ho s diecézí a pomáhat mu, poté by se rád věnoval charitě a byl jejím duchovním spirituálem.

Plzeňský kraj je podle sčítání obyvatel jedním z regionů s nejmenším podílem věřících. Radkovský je ale v kraji velmi uznávaná osobnost. Získal řadu ocenění, mimo jiné je ve Dvoraně slávy významných osobností Plzeňského kraje, dostal také čestné občanství Plzně a loni 28. října i medaili Za zásluhy od prezidenta Miloše Zemana. Pravidelně se také v lednu spolu se zástupci dalších plzeňských církví a po boku rabína účastní v synagoze vzpomínky na židovské oběti válečných transportů.

Tomáš Holub pochází z farnosti v Červeném Kostelci. Kněžské svěcení přijal 28. srpna 1993 v Hradci Králové. Studoval filozofii a teologii na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích, později studoval na teologických fakultách v Salzburgu, na UK v Praze či na Papežské lateránské univerzitě v Římě.

Doktorát získal za práci na téma Etické aspekty boje proti terorismu ve světle učení o tzv. spravedlivé válce. V polovině 90. let byl prvním vojenským kaplanem a později hlavním kaplanem Armády České Republiky.

Od 1. července 2011 je generálním sekretářem České biskupské konference. Od roku 2011 je děkanem Kolegiátní kapituly v Praze na Vyšehradě a od roku 2015 farářem při bazilice svatých Petra a Pavla tamtéž. Od roku 2006 také působí jako poradce ministra obrany pro duchovní službu. Od 14. července 2003 je papežským kaplanem.

Tomáš Holub
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK