Křesťanští běženci z Iráku najdou dočasné útočiště u Třince

Tři desítky křesťanů z válkou rozvráceného Iráku najdou dočasné útočiště ve Smilovicích na Frýdecko-Místecku. Přesídlení běženců v loňském roce schválila vláda, do Česka by mělo postupně přibýt 153 iráckých křesťanů, kteří jsou v ohrožení kvůli sunnitským radikálům z Islámského státu.

Ve Smilovicích bude běžencům sloužit středisko Karmel, projekt organizuje a financuje Nadační fond Generace 21. „Všechno se teď připravuje. Lidé by měli přijet v horizontu jednoho až dvou týdnů, pravděpodobně to upřesníme zítra (ve čtvrtek), protože se to stále vyvíjí. Řešíme jejich povolení k opuštění Iráku, letenky a tak dále,“ uvedl mluvčí fondu Martin Frýdl.

Rodinám se po příjezdu do Smilovic začnou věnovat čeští učitelé a sociální pracovníci, kteří je budou učit česky a zároveň jim mají asistovat se začleňováním do společnosti. Nadace na projektu spolupracuje se Slezskou diakonií. Lidé by v zařízení měli strávit zhruba dva měsíce, následně by měli začít pobývat v bytech, které pro ně zajistí Generace 21.

Slezská diakonie vždy pomáhá lidem v krizi a je nápomocna všude tam, kde je potřeba. Příchozí rodiny se ocitly v nouzi a v naší zemi mají šanci nalézt nový domov a začít nový život v bezpečí. Chceme jim pomoci tuto šanci využít.
Zuzana Filipková
ředitelka Slezské diakonie

Starosta Smilovic: Obavy nemám ze zdejších lidí, ale z extremistů

Kvůli pomoci běžencům svolal starosta Smilovic Miroslav Nogol na příští pondělí zastupitelstvo. „Beru to tak, že lidem je důležité pomoci,“ prohlásil s tím, že obavy nemá z běženců, jako spíš z případného útoku extremistů. „Věřím, že naši lidé jsou soudní. Je nás jenom 760 a nejsou tady špatní lidé, ale větší obavy mám z vnějšího tlaku.“

Příjezdem uprchlíků už se zabývali i radní nedalekého Třince. „Pro nás je velmi důležitá a podstatná informace, že se jedná o křesťany, kteří vyznávají podobné hodnoty jako my, a že jsou to rodiny s dětmi, které prošly bezpečnostními prověrkami a zdravotními prohlídkami,“ uvedla starostka Třince Věra Palkovská. „Proto považujeme podání pomocné ruky lidem v nouzi za potřebné.“

Část uprchlíků z Iráku už v Česku je, jsou ubytováni v rekreačním středisku Okrouhlík u Jihlavy.