Bezpečnostní úřad prošetří, jak unikly informace o propouštění Čechů

Národní bezpečnostní úřad se bude zabývat možnými úniky informací z Bezpečnostní rady státu a jejího předsednictva, potvrdil mluvčí úřadu Radek Holý informaci serveru Echo24.cz. Úřad vlády podal podnět v souvislosti s vyjednáváním o propuštění Čechů unesených v Libanonu a Pákistánu.

Národní bezpečnostní úřad ani v případě úniku informací o vyjednávání o Češích v Libanonu a Pákistánu ani případě žádného podnětu nemůže komentovat, v jakém časovém horizontu by se s ním mohl vypořádat. „Výstupem může být celá škála věcí, od toho, že se nic nezjistí, že k tomu vůbec nedošlo až po to, že může dojít až k trestnému činu,“ řekl mluvčí úřadu Radek Holý.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) informoval po pondělním jednání vlády, že se Úřad vlády obrátil na příslušné orgány. „Podněty byly podány a teď předpokládám, že celá věc bude ze strany kompetentních orgánů prošetřena,“ uvedl Sobotka.

  • Bezpečnostní rada státu je stálým pracovním orgánem vlády pro koordinaci problematiky bezpečnosti země. Vedle premiéra jsou členy oba vicepremiérové, ministr vnitra, obrany, zahraničí, zdravotnictví, zemědělství, dopravy, průmyslu a životního prostředí. Dalšími stálými účastníky jsou vedoucí Úřadu vlády, předseda Správy státních hmotných rezerv a guvernér České národní banky.

Úniky kritizoval například šéf ODS Petr Fiala, podle něhož ohrožují do budoucna tisíce českých občanů. Reagoval tak na informace týdeníku Respekt o výši výkupného, které Praha zaplatila za dvojici Češek unesených v Pákistánu. Hana Humpálová a Antonie Chrástecká se do vlasti vrátily loni v březnu po dvou letech v zajetí. O tom, že za ně Česko zaplatilo výkupné, se dlouho spekulovalo, i když to politici popírali.

Na veřejnost se dostaly i podrobnosti o vyjednávání, které se týkalo propuštění pěti mužů zadržovaných donedávna v Libanonu. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) například potvrdil, že podmínkou propuštění pětice Čechů bylo, aby Česká republika nevydala v Praze zadržovaného Libanonce Alího Fajáda do Spojených států.

NBÚ podle zákona o ochraně utajovaných informací může ukládat sankce za porušení povinností při nakládání s utajovanými informacemi v případě, že se jedná o přestupek či správní delikt. V případě podezření ze spáchání trestného činu by věc prošetřovaly orgány činné v trestním řízení.