Horští záchranáři přešli na digitální síť. Zlepšila navigaci v terénu

Horská služba přešla na digitální rádiovou síť (zdroj: ČT24)

Horská služba začala nově používat digitální rádiovou síť. Díky ní může najít rychleji pohřešované a zraněné lidi. Výhodou je, že dispečer vidí na monitoru, kde přesně se pohybují záchranáři, protože součástí vysílaček jsou i GPS moduly. Nový systém zatím ladí, ale při akcích v terénu ho už ocenili.

Díky nové technice může dispečer záchranáře lépe navigovat a záchranné akce tak urychlit. „V Beskydech máme asi pětatřicet nových radiostanic, takže každý zaměstnanec má svou osobní,“ uvedl náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

Horští záchranáři používali do konce minulého roku analogovou rádiovou síť, s dispečerem se dorozumívali pomocí vysílaček. Důvodem změny, která se týká všech středisek v republice, je především končící platnost této sítě. Trpěla ale také poruchami. Přechod na nový systém stál 40 milionů.

Digitální systém má oproti starému zařízení své výhody, ale i rezervy. Zatímco analogová síť byla dostupná ve všech koutech Beskyd, digitální síť zatím celou oblast nepokryje. Mělo by se to ale brzy změnit. „Čekáme na další technologie, které mají rozsah pokrytí zvýšit,“ uvedl Pavlica.

Počet zásahů horských záchranářů v posledních letech stále stoupá. Nejčastěji zachraňují zraněné lyžaře a snowboardisty.