Smlouva výměnou za 400 tisíc. I tak nemocnice lákají nové lékaře

Události: Nemocnice se snaží nalákat nové lékaře (zdroj: ČT24)

Když přivedete novou kolegyni, dáme vám nějaké peníze navíc jako jednorázový příspěvek k platu – to je věta, kterou už slyšela nejedna zdravotní sestra. Nemocnice po celé republice bojují s nedostatkem nejen sester, ale i lékařů, a navzájem se předhánějí, jak je k sobě nalákat. Ministr zdravotnictví sice slibuje peníze navíc, o konkrétní sumě se ale v koalici zřejmě povede ostrá debata.

Je to jenom pár dní, kdy na Slovensku podalo sedm stovek nespokojených sester výpověď, jejíž lhůta vyprší v pondělí. Nikdo teď neví, jestli se tak slovenské zdravotnictví neocitne doslova ze dne na den bez značného počtu středního zdravotnického personálu.

Otázka platů zdravotních sester a lékařů se řeší i v Česku, kde zdravotnictví neustále trpí nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Nemocnice proto hledají různé cesty, jak zdravotníky nalákat právě k sobě.

V Liberci na to jdou přes odměny pro stávající zaměstnance. „Ten, kdo přivede svého kolegu, či kolegyni, tak bude odměněn za to, že nám tímto způsobem pomohl,“ uvádí generální ředitel Krajské nemocnice v Liberci Luděk Nečesaný. Za novou zdravotní sestru může zaměstnanec dostat až 25 tisíc, za lékaře pak dvakrát tolik.

  • Absloventi medicíny – 1461 (1985)  x   982 (2014)
  • Všeobecné sestry po čtyřleté střední škole – 2404 (1985) x 1550 (2014)
  • Zdroj: Asociace českých a moravských nemocnic

Jinde jde motivační příspěvek přímo k novému zaměstnanci. V nemocnicích v Karlovarském kraji, kde dlouhodobě bojují s nedostatkem pracovníků na interních odděleních, tak může dostat doktor za podpis tříleté smlouvy až 400 tisíc korun, sestra 150 tisíc. Nemocnice by pak měly tyto příspěvky vyplácet průběžně.

Lákat se nemusí jen na peníze

Zdravotní personál ale chybí i ve velkých pražských nemocnicích. Například v té na Karlově náměstí by potřebovali ještě asi 60 sester navíc. „To, co možná máme speciálního je, že máme vlastní mateřskou školku, která je velmi hojně využívána právě sestrami, které tam dávají své děti,“ popisuje mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Filip Brož. 

Oborem, kde je mezi lékaři nejvyšší věkový průměr, ale není interna, nýbrž pediatrie. Většině dětských praktiků je už přes 50 let, věkový průměr je dokonce 57 let. „My se to snažíme už několik let řešit v rámci projektu takzvané generační výměny, kdy hledáme mladé lékaře,“ říká předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

Události: Průměrnému pediatrovi je 57 let (zdroj: ČT24)

I tak je ale dosluhujících pediatrů stále víc než jejich mladých nástupců. Absolventi narážejí na nedostatek rezidenčních míst – po škole tak nemohou nastoupit do ordinace ke zkušenějšímu kolegovi. Zůstávají pak v nemocnici nebo mění obor.

Při nedostatku praktických lékařů pro děti bychom se museli vrátit zpět k modelu rodinných lékařů, to znamená, že by se o děti museli starat praktičtí lékaři pro dospělé.
Milan Kubek
prezident České lékařské komory

Řešením by bylo podle ministerstva zdravotnictví spojení atestace dětských praktiků s nemocničními pediatry. Sdružení praktiků ale namítá, že by tento krok dětské lékařství ještě více ohrozil.

Ministr hledá peníze navíc

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) navrhuje, aby se od příštího roku navýšily platby za státní pojištěnce, kam spadají důchodci, děti a nezaměstnaní. Mluví o celkové částce 3,5 miliardy korun. Peníze, které by tímto způsobem přitekly do zdravotnictví, by pak Němeček rád směřoval právě na platy lékařů a sester.

„Bez poměrně razantního navýšení platů zdravotnických zaměstnanců neudržíme kvalitu a neudržíme ten systém,“ říká ministr Němeček s tím, že by od příštího roku fungovala v případě plateb za státní pojištěnce pravidelná valorizace.

Navrhované navýšení na odvody za státní pojištěnce
Zdroj: ČT24

Prosazení ministrova návrhu ale nebude snadné. Oponenty má i v koalici. „Já stále argumentuji tím, aby se pan Němeček snažil najít úspory. On stále přichází a chce víc odvodů, víc peněz,“ reagoval ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO).

A jednoduché to nebude mít Němeček ani na tripartitě. „Myslím si, že to dostatečné rozhodně není. Musím se na to dívat tak, že stát má vůči zdravotnictví z našeho odhadu asi 20 miliard dluh,“ uvedl předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Naposledy měli dostat lékaři a sestry přidáno na začátku letošního roku, a to o pět procent. Nemocnice, které spadají přímo pod ministerstvo, problém nemají. V některých krajích ale zdravotníci na přidání stále čekají. Vedení nemocnic tvrdí, že peníze od pojišťoven pětiprocentní navýšení platů nepokryjí a že část bude muset zaplatit kraj.