Němečkův nápad na peníze do zdravotnictví: Platby za státní pojištěnce mají růst každý rok

Ministerstvo zdravotnictví připravilo novelu zákona, podle které by platby státu pojišťovnám za důchodce, děti nebo nezaměstnané měly v budoucnu každoročně růst. V následujícím roce by podle návrhu výdaje za státní pojištěnce rostly o téměř 6 miliard korun, což trojnásobně převyšuje výdaje letošní. Výhrady k návrhu má ale ministr financí Andrej Babiš (ANO) i opozice.

Počet státních pojištěnců se pohybuje kolem šesti milionů, za každého stát platí pojišťovnám každý měsíc 870 korun. V roce 2017 by to mělo být o 80 korun víc na každého. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) je to cesta, jak do zdravotnictví dostat víc peněz. „Od toho se odvíjí, o kolik budeme moci zvýšit platy lékařům a sestřičkám, abychom měli dostatek kvalitního zdravotního personálu,“ řekl pro ČT a dodal, že chce ale postupovat v souladu s koaličními partnery.

Babiš se na vyšší výdaje do zdravotnictví moc netváří

Najít podporu u lékařských odborů nebylo složité, ovšem reakce z koalice nijak nadšeně nezní. Pravidelná valorizace má příští rok zatížit rozpočet necelými 6 miliardami navíc a každý další rok zhruba třemi miliardami.

Události ČT: Němeček chce zvyšovat platby za pojištěnce, Babišovi to nevoní (zdroj: ČT24)

„Myslím si, že v tomto směru by se měl pan ministr soustředit hlavně na restrukturalizaci a transparentnost toho resortu a ne na to, že chce stále víc a víc peněz,“ vzkázal Němečkovi Babiš.

A opozice mu oproti zvyklosti dává za pravdu. Místopředseda ODS Martin Novotný připomněl, že občanští demokraté upozorňovali na neblahý dopad některých opatření v resortu zdravotnictví, jako třeba rušení zdravotnických poplatků. Už tehdy tvrdili, že to povede k vnitřnímu deficitu v systému.

Zvedlo se pojistné

Od nového roku zdravotní pojišťovny dostávají víc peněz od všech skupin pojištěnců. Osobám samostatně výdělečně činným vzrostla minimální měsíční záloha na 1823 korun, u zaměstnanců pak s nárůstem minimální mzdy stouplo i nejnižší možné pojistné na 1337 korun. Za státní pojištěnce se nyní platí 870 korun měsíčně.

V prvním pololetí roku 2015 se veřejné zdravotní pojištění dostalo do přebytku 2,5 miliardy korun, přispěly k tomu zvýšené příjmy z pojistného a růst odvodů státu. Pokud se výdaje rozpočítají na obyvatele, tak pojišťovny průměrně za jednoho klienta za zmíněný půlrok zaplatily 11 710 korun.