Archeologický průzkum u Hradce Králové bude stát přes půl miliardy

Události: Prodražená D11 kvůli průzkumu (zdroj: ČT24)

Výstavbu dálnice D11 u Hradce Králové doprovodí archeologický průzkum za více než půl miliardy korun. Zakázky vypíše Ředitelství silnic a dálnic. Ministerstvo dopravy ale chce nechat sumu prověřit. Archeologové rozsáhlý a nákladný průzkum hájí, lokalita podle nich může odkrýt bohatý materiál z raných dějin.

Na území v okolí Hradce Králové leží pozůstatky pravěkých obydlí. Podle vědců nabízí stavba dálnice unikátní možnost opět nahlédnout do pravěké a středověké historie. U řeky Labe totiž vznikaly první vesnice na českém území a poslední podobná archeologická práce v místech proběhla naposledy před 160 lety při stavbě železnice.

„Celý úsek od Smiřic až po Jaroměř je jedna velká archeologická lokalita,“ tvrdí archeolog z královéhradecké univerzity Radomír Tichý.

Ředitelství silnic a dálnic na přání archeologů slyší, plánuje zakázku na celkový průzkum v hodnotě 220 milionů korun, což představuje zhruba náklady na kilometr kompletní dálnice.

Následně ŘSD oznámilo, že zadá průzkum i na celý zbytek trasy okolo Hradce Králové – obě části dohromady vyjdou zhruba na 665 milionů korun. Do práce by se archeologové měli pustit koncem roku, trvat by měla 12 měsíců.

Mapa archeologického průzkumu
Zdroj: ČT24

„Zdá se to být poměrně hodně, ano, ale tato oblast je unikátní z pohledu archeologických nálezů,“ řekl ČT mluvčí ŘSD Jan Studecký. Dodal, že právě podél toku Labe se nachází jedno archeologické naleziště vedle druhého. Ministerstvo dopravy ale požádalo resort kultury, aby situaci kolem průzkumů prověřilo.