Váleční veteráni testují díky Regimu novou speciální berli

Události: Váleční veteráni testují speciální berli (zdroj: ČT24)

Zranění váleční veteráni testují další novou zdravotnickou pomůcku. Speciální rehabilitační berli zakoupil nadační fond REGI Base přímo pro chrudimského výsadkáře zraněného v Afghánistánu Josefa Brychtu. V budoucnu by tato pomůcka mohla pomáhat všem českým pacientům. Berle je totiž cenově dostupná – pořídit si ji lze za zhruba dva tisíce korun.

Speciální podkolenní berle zvaná iWalk má na rozdíl od francouzských holí zásadní výhodu. „Jsou volné ruce. Pacient může přenášet bezpečně nápoje, popřípadě stravu, řešit další domácí práce,“ říká vedoucí robotického oddělení Rehabilitačního ústavu Kladruby Jakub Pětioký.

„Na tomhle se dá rozložit váha jako na normální nohu. Člověk může stát, má volné ruce, může dělat cokoliv,“ potvrzuje zraněný veterán z Afghánistánu Josef Brychta. Tomu střelné zranění vážně poškodilo kost na noze, důsledná rehabilitace ale jeho stav výrazně zlepšila. „Hlavní cíl je postavit se na vlastní nohy a pokračovat v normálním životě,“ dodává.

Pokroky dělá v Kladrubech i další válečný vysloužilec Attila Fabian, který je v péči tamních fyzioterapeutů od loňského léta. S menší pomocí už dokáže chodit sám. „Úžasný. Mně ten robot hrozně pomohl a pomáhá mi dál,“ říká válečný veterán z Iráku.

Attila Fabian v robotickém centru v Kladrubech
Zdroj: ČT24

Attila Fabian je bývalý vojenský policista. Dvakrát byl začátkem 90. let v mírových jednotkách v Iráku. Před dvěma lety mu praskla aorta a málem zemřel. Vůbec nechodil a špatně mluvil. Vše se mu teď zlepšuje. „Udělám toho ještě hodně. Zatím mi zbývá dost energie,“ říká Attila Fabian.

Každý válečný veterán má dveře otevřené

Nadační fond REGI Base vznikl v roce 2011 jako první soukromý fond, který začal aktivně pomáhat bývalým vojákům s trvalými následky po zraněních. Během té doby už pomohl desítce válečných veteránů.

„Každý válečný veterán, který se na nás obrátí, který potřebuje pomoc, tak mu pomůžeme a zůstaneme s ním do té doby, dokud tu pomoc bude potřebovat,“ říká Hynek Čech z Nadačního fondu REGI Base.