Šnajdra opět vyšetřuje policie kvůli údajně předražené záchrance

Policie znovu prověřuje údajně předraženou zakázku na provozování letecké záchranné služby uzavřenou za exministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Vyšetřování teď čelí jeho tehdejší náměstci Marek Šnajdr a Markéta Hellerová. Státu údajně mohli způsobit škodu přes osm set milionů korun. Policie původně případ odložila s tím, že už je promlčený, žalobce ale rozhodnutí zrušil jako nezákonné.

Policisté loni v listopadu konstatovali, že Marek Šnajdr v kauze letecké záchranné služby své povinnosti zanedbal. „Nesplněním svých povinností nezajistili hospodárné využívání rozpočtových prostředků a věděli o možném následku svého jednání,“ stojí v usnesení policie. Kvůli promlčení ale policie Šnajdra neobvinila.

Známý zákulisní vyjednavač ODS si ale oddechnout ještě nemůže. „Dozorující státní zástupce část usnesení zrušil a v této části náš útvar vede standardní prověřování,“ řekl České televizi mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Policie by nyní měla během několika týdnů rozhodnout, zda padnou obvinění.

Hellerová pochybení odmítá, Šnajdr nereaguje

Spolu se Šnajdrem prověřují policisté i tehdejší Julínkovu náměstkyni Markétu Hellerovou. Dnes pracuje ve vedení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a jakékoliv pochybení odmítá: „Nevím o tom, vůbec se k tomu nehodlám vyjadřovat.“ Šnajdr telefon nezvedl a na zaslaný dotaz ke kauze nereagoval.

obrázek
Zdroj: ČT24

Oba tehdejší náměstci podle detektivů připravili pro ministra zdravotnictví k podpisu nevýhodnou smlouvu pro soukromé firmy provozující vrtulníky letecké záchranky. Ministerstvo smlouvu uzavřelo v říjnu 2008. Během osmi let podle ní mělo zaplatit soukromým firmám bez DPH tři miliardy a 128 milionů korun.

Stát zajišťuje leteckou záchranku jen v Praze, ve středních a v západních Čechách. Na zbylých osm stanovišť si najímá dvě soukromé firmy – DSA a Alfa Helicopter. Policie tehdy své obvinění opírala o tvrzení, že soukromé firmy létají ve srovnání s armádou a policií mnohem dráž.

Podle armády jsou výdaje srovnatelné

Ministerstvo obrany proto v reakci na kauzu v roce 2013 vyčíslilo celkové náklady na provoz armádních záchranářských vrtulníků a došlo k závěru, že výdaje armády jsou srovnatelné s částkou, kterou stát platí za službu soukromníkům. Policie tehdy své celkové náklady zveřejnit odmítla. 

Znalecký posudek Institutu oceňování majetku Vysoké školy ekonomické ale naopak tvrdí, že stát platí firmám příliš, a ministerstvu tak vznikla škoda ve výši 886 milionů korun. Posudek si tehdy objednala protikorupční policie, která na jeho základě v dubnu 2013 obvinila kvůli podepsané smlouvě  i exministra Julínka.

Trestní oznámení na Julínka a jeho spolupracovníky podával poslanec Úsvitu Jiří Štětina. V červenci 2013 ale nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman stíhání Julínka kvůli nedostatku důkazů zastavil a policie v prosinci 2015 zastavila exministrovo prověřování.

Němeček chce dát soukromníkům ještě víc

Smlouva státu a soukromých firem je platná do roku 2016. Za novou osmiletou smlouvu chce ale současné ministerstvo zdravotnictví zaplatit o 356 milionů víc než v letech 2009 až 2016. Ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) si i přes zvýšení ceny podobné problémy, jako měl Julínek, nepřipouští. „Pevně věříme, že vychytáme všechno, co by mohlo být jakkoli rizikové,“ řekl začátkem ledna České televizi.