Soukromý vs. státní vrtulník: Podle armády jsou náklady srovnatelné

Praha – Ministerstvo obrany vůbec poprvé vyčíslilo celkové náklady na provoz armádních záchranářských vrtulníků. Údaje jsou překvapivé – výdaje armády jsou srovnatelné s částkou, kterou stát platí za službu soukromníkům. Přitom právě kvůli údajně předražené zakázce na zajištění letecké záchranky soukromými firmami protikorupční policie obvinila bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS).

Záchranářský vrtulník armády versus vrtulníky soukromníků – rozdíl v nákladech je minimální. Zatímco jedna letová hodina toho armádního vyjde na 130 000 korun, soukromníkům stát zaplatí 135 000. Armáda tvrdí, že započítala všechno. „Jsou to veškeré náklady na provoz, na palivo, na náhradní díly, na servis, na platy posádek,“ řekl České televizi mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Pokud promítnou vojáci do nákladů navíc i odpisy, je provoz jejich záchranářských vrtulníků dokonce o 25 000 dražší než u soukromých firem. „Pokud bychom započítali amortizaci, která se ve státní správě neprovádí, tak by to dělalo až 160 tisíc korun,“ dodal Pejšek.

Nejnovější armádní čísla, která se podařilo ČT získat, tak zpochybňují závěry protikorupční policie. Útvar před měsícem obvinil exministra zdravotnictví Tomáše Julínka za to, že měl údajně o 792 milionů předražit smlouvu na provozování letecké záchranky se soukromými firmami DSA a Alfa Helicopter.

Ceny provozu letecké záchranky podle trestního oznámení
Zdroj: ČT24

Podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje je obvinění postaveno na „rozdílu v ceně poskytování těchto služeb ze strany státních subjektů a nestátních subjektů“. Armáda i policie jsou totiž prý schopny poskytovat leteckou záchranku oproti soukromníkům za méně než polovinu ceny.

Policie odmítá náklady zveřejnit

Bývalý ministr nařčení odmítl: „Protikorupční policie mě obvinila, aniž by se ministerstva obrany na jeho skutečné náklady vůbec zeptala. Spokojila se s číslem, které je formálně účtováno, ale vyčíslením reálných nákladů není,“ uvedl tehdy v prohlášení.

Státní vrtulník stojí podle armády zhruba stejně jako soukromý (zdroj: ČT24)

Policie na rozdíl od armády odmítla své celkové náklady na provozování letecké záchranné služby zveřejnit. Obává se, že by tím mohla narušit vyšetřování. Nechtěla ani komentovat výpočet ministerstva obrany.

Julínkův spis začne v nejbližších dnech studovat dozorující státní zástupkyně Darja Dunajová. O tom, jestli bude exministrovo trestní stíhání pokračovat, rozhodne během několika týdnů.