Při otřesu v Dole Darkov zahynul horník, další je těžce raněný

Při otřesu v černouhelném Dole Darkov společnosti OKD na Karvinsku zemřel v úterý kolem půl sedmé ráno šestadvacetiletý muž. Stejně starého horníka převezli záchranáři do nemocnice v Ostravě se zraněním páteře. Jeho stav je podle lékařů stabilizovaný, čeká ho zřejmě operace. Muži pracovali společně s dalšími čtyřmi na čelbě v hloubce asi 1150 metrů pod zemí.

O neštěstí v Dole Darkov informoval mluvčí společnosti OKD Ivo Čelechovský. Potvrdil, že jeden horník, který pracoval pro dadavatelskou firmu, otřes nepřežil.

„Na místo byla ihned povolána Hlavní báňská záchranná stanice, která provedla záchranné práce,“ uvedl Čelechovský. Báňští záchranáři zároveň prozkoumali okolí. „Podle předběžných informací nedošlo k žádným dalším zraněním. Přesné příčiny tohoto důlního neštěstí prošetří speciální komise,“ dodal mluvčí.

Raněného čeká operace bederní páteře

Zraněný horník byl převezen do Městské nemocnice Ostrava. Jeho stav je stabilizovaný a je při vědomí. „Prozatimní vyšetření ukázala zlomeninu prvního bederního obratle. Čekají ho další vyšetření a pravděpodobně podstoupí operaci bederní páteře,“ uvedla mluvčí nemocnice Magda Otáhalová.

Redaktor ČT: V Dole Darkov zabil otřes mladého horníka (zdroj: ČT24)

Na šetření události se podílí policie. Mluvčí karvinských policistů Zlatuše Vjačková uvedla, že otřes měl sílu prvního až druhého stupně Richterovy stupnice. Přitom zřejmě došlo k uvolnění materiálu, který horníka zavalil.

Loni zemřeli v OKD čtyři horníci, předloni osm

Jde o první letošní smrtelný úraz v dolech OKD. Loni zemřeli v podzemí černouhelných šachet čtyři muži. Tři horníci zahynuli loni v srpnu ve stejném dole. Tehdy rovněž došlo k otřesu, uvolnila se hornina a zároveň metanová směs, která se vznítila. V lednu zemřel čtyřiačtyřicetiletý horník, když opravoval hydraulické zařízení dobývacího kombajnu.

Roku 2014 zemřelo při práci v dolech celkem osm lidí. Tři mrtvé a několik raněných si vyžádal předloňský otřes v Dole Karviná. „Otřesy jsou geomechanické jevy, které přes různá preventivní opatření způsobují v hornictví největší problémy a také nejvíce smrtelných úrazů,“ řekl při posledním důlním neštěstí mluvčí báňského úřadu Bohuslav Machek.

Společnost OKD je jediným producentem černého uhlí v zemi. V poslední době se potýká s existenčními problémy, protože kvůli nízkým cenám na trzích je pro ni těžba i přes snižování nákladů ztrátová. Tisícům lidí hrozí propuštění. V OKD a u dodavatelských firem pracuje zhruba 13 tisíc lidí.  

Krizí v těžební společnosti se aktuálně zabývá také vláda, která především připravuje plán pomoci propuštěným horníkům a moravskoslezskému regionu.