Výbuch ve Vrběticích stál zatím 348 milionů, účet však není konečný

Zásah v muničním areálu ve Vrběticích stál armádu, policii a hasiče do konce minulého roku 348 milionů korun. Náklady ale ještě porostou, protože v místě pokračuje likvidace munice, celý areál pak navíc bude nutné sanovat. Částka zahrnuje i mzdy, které by stát musel i tak vyplatit, ale také přesčasy – celkem stát zaplatil zasahujícím policistům, hasičům a vojákům 287 milionů korun.

V částce jsou zahrnuty jak tarifní platy, tak i přesčasy a platby za pohotovosti. Zbylou částku, tedy asi 60 milionu korun, si vyžádaly provozní a investiční náklady. Nejvíce peněz zaplatila armáda: areál střežilo 6300 vojáků, kteří dostali do konce roku 2015 zaplaceno 209 milionů korun. Policii pak zásah přišel na 125,3 milionu. 

Materiál ministerstva vnitra upozorňuje, že zásah složek Integrovaného záchranného systému bude ve Vrběticích trvat podle plánu po většinu letošního roku, a náklady tak ještě porostou. Stát navíc bude muset vyčlenit peníze na asanaci areálu, která může trvat i několik let, k narovnání některých majetkoprávních vztahů k nemovitostem a i na řešení soudních sporů o náhradu škody. 

Ve Vrběticích došlo v roce 2014 opakovaně k výbuchu munice – první zasáhl areál v říjnu a vyžádal si dva lidské životy. Další sklad pak explodoval v prosinci 2014, mezitím však došlo ke zhruba 350 neřízeným výbuchům. 

Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Exploze vyšetřuje policie jako úmyslné obecné ohrožení. Státní zástupce už podal kvůli skladování zakázaných výbušnin obžalobu na pět lidí a dvě firmy.