Nepřítel Česka podle ODS? Evropská unie a uprchlíci

Uprchlíci a byrokratický Brusel jsou hlavním vnějším nebezpečím pro Českou republiku. Kdykoli předseda ODS Petr Fiala na toto téma zavedl ve svém projevu na kongresu občanských demokratů řeč, sklidil potlesk celého sálu. A ve volbách předsedy strany pak získal přes devadesát procent hlasů všech delegátů.

„Stát, který nabízí Občanská demokratická strana, je jako dům, který má pevné stěny, do nichž se dostanou jenom ti, které pozveme. Má střechu, do které neprší, a uvnitř bezpečí a svoboda. Můj dům, můj hrad je staré anglické heslo, které dnes musí platit pro stát. Náš stát, naše bezpečnost. To je naše heslo těchto dní,“ prohlásil Petr Fiala v souvislosti s uprchlickou krizí.

Necelých pět set delegátů z regionálních sdružení ODS se o víkendu sešlo v Ostravě k volbě nového vedení strany. Po pádu vlády premiéra a tehdejšího předsedy ODS Petra Nečase v roce 2013 se strana octla na pokraji svého konce. Volební preference kdysi nejsilnější politické strany v Česku se tehdy pohybovaly kolem pěti procent, ODS měla dluhy v desítkách milionů. Od roku 2014 ji vede Petr Fiala, který post šéfa strany v sobotu v Ostravě obhájil.

Český občan na prvním místě

Celý kongres ODS se nesl v duchu témat, kterými hodlá strana oslovit voliče. „Možná poprvé se budou příští volby rozhodovat na zahraničně politickém tématu. Nikdy předtím to tak nebylo. Nikdy to lidi moc nezajímalo. Vždy měli pocit, že se jich to netýká, a rozhodli se podle něčeho jiného. Třeba podle třicetikorunového poplatku u doktora,“ uvedl europoslanec Jan Zahradil, který v sobotu nakonec neobhájil post prvního místopředsedy strany.

„Teď se dívají do Německa, dívají se do Rakouska a konečně jim dochází, že i zahraniční politika se jich týká, že může ovlivnit jejich každodenní život, jejich komfort, jejich bezpečnost,“ pokračoval Jan Zahradil. „Český politik, který věří v Českou republiku, musí na prvním místě hájit zájmy českých občanů a potom teprve těch ostatních.“

Zahraniční politika a uprchlická krize, byly vedle kritiky současné vlády základním tématem kongresu ODS v Ostravě. Nikdo z kandidátů do vedení strany se však nezabýval problémem Ruska, anexí Krymu a válkou na východní Ukrajině, které se Putinův režim aktivně účastní, stejně jako se politici ODS nezabývali nebezpečím infiltrace ruských zájmů do české politiky a hospodářství.

Jediná zmínka o Rusku zazněla z úst Petra Fialy, když na adresu prezidenta Miloše Zemana řekl, že se Českou republiku snaží přiblížit putinovskému Rusku. Přestože předseda občanských demokratů Zemana opakovaně kritizoval, v souvislosti s uprchlíky vystupoval místy podobně jako prezident například loni 17. listopadu v Praze na Albertově nebo ve svém vánočním projevu.

Xenofobové, extremisté a fašisté

„Každý má právo ve svobodné společnosti vyjádřit názor a opačný názor nesmí být ve skutečně svobodné společnosti umlčován a označován různými nálepkami nebo dokonce nadávkami, jako extremisté, xenofobové, islamofobové, rasisté nebo fašisté,“ řekl Miloš Zeman na pódiu svým příznivcům shromážděným v listopadu na Albertově.

„Zapomněli jsme pojmenovávat věci pravými jmény. Kdo se o to pokusí, tak je málem označován za fašistu,“ uvedl v sobotu v Ostravě první muž občanských demokratů Petr Fiala. „V záplavě politické korektnosti se z veřejného prostoru skoro vytratilo slovo národní zájem. Všichni se toho slova bojí, aby nebyli nařčeni ze sobeckosti, nedostatečného evropanství, nebo dokonce xenofobie či extremismu.“

Když Miloš Zeman ve svém vánočním poselství mluvil o svém postoji k uprchlické krizi, uvedl, že tahle země je naše. „A tahle země není a ani nemůže být pro všechny,“ sdělil prezident. „Vytvořili jsme státy, kde se dobře staráme o hosty, ale mizerně o domácí. Myslíte, že to je v pořádku? Já tedy ne,“ řekl na kongresu ODS Petr Fiala v souvislosti s novoročními událostmi v Kolíně nad Rýnem, kde cizinci hromadně napadali a obtěžovali ženy.

Nikdo neví, co s nimi

„Brusel má na všechno jednu odpověď. Ještě více integrace. Přitvrzuje ve svých centralistických snahách, které omezují suverenitu národních států. Vzpomeňme si na vnucování uprchlických kvót,“ pokračoval v tématu předseda ODS. „Proto je správné uchování maximální míry suverenity v otázkách azylové a migrační politiky. Proto je správné rozhodovat o tom, kdo, jak dlouho a za jakých podmínek bude pobývat na našem území.“

  • Potírat organizovaný zločin, pašeráctví a obchod s lidmi. Důsledně chránit vnější hranici Evropské unie.
  • Vyhlásit informační válku pašerákům lidí, kteří přes webové stránky a sociální sítě pořádají nábory pro nelegální cestu do Evropy.
  • Omezit sociální výhody a zvýšit tlak na integraci. Snížit atraktivitu imigrace pro ty, kteří přicházejí z ekonomických důvodů.
  • Rozvinout pomoc v konfliktních regionech. Zkonkretizovat plány na vybudování azylových táborů na severu Afriky a na Blízkém východě.
  • Reformovat návratovou politiku, která nutně potřebuje změnit, protože dnes není koncepčně řešena.

Podle Petra Fialy stojí Evropa před jednou z největších výzev evropské civilizace v moderní době. „V nebezpečné mezinárodní situaci se daly do pohybu celé národy a tlačí se do Evropy. Radikální islám se netají svou snahou Evropu ovládnout. Miliony lidí přicházejí do Evropy, nikdo neví, co s nimi. Nikdo neví, jak rozlišovat ty, kteří potřebují pomoc, od těch, kteří chtějí využít náš blahobyt, a od těch, kteří chtějí dokonce bojovat proti naší civilizaci,“ sdělil Petr Fiala.

Vydáno pod