Hory čeká sněhová nadílka. Do středečního rána napadne až 20 centimetrů

České hory se v příštích hodinách opět pokryjí sněhem. Do středečního rána tam napadne až dvacet centimetrů sněhu a přes den dalších dvacet. Sněžit bude v polohách nad 600 metrů nadmořské výšky, nejvíc na Šumavě.

Nejintenzivnější sněžení očekávají meteorologové ve středu během dne. Český hydrometeorologický ústav zároveň upozorňuje, že ráno zesílí vítr a budou se tvořit jazyky, místy i závěje.

Zesilování větru se předpokládá zpočátku na jihozápadě Čech, postupně i na ostatním území. Nárazy větru dosáhnou rychlosti až 70 kilometrů za hodinu, na hřebenech hor i 90.

Řidiči by při cestování měli jezdit velmi opatrně a počítat s prodloužením doby jízdy. Meteorologové jim doporučují zimní výbavu a při cestách do hor i sněhové řetězy. Na horách by lidé měli sledovat informace Horské služby.

Na Šumavě už rolby upravují stopy pro běžkaře (zdroj: ČT24)

Nový sníh potěší hlavně majitele horských středisek i lyžaře. Zatímco skiareály v Krušných horách spouštějí vleky, na Šumavě už rolba upravuje stopy pro běžkaře hlavně kolem Modravy. Na Kvildě si zatím běžkaři musí stopu projíždět sami. Rolba ale vyjede už ve středu.

Zatímco velká část horských středisek je už v provozu, areál Ovčárna na Pradědu pořád stojí, i když se v podhůří lyžuje už od Vánoc. V přírodní rezervaci totiž nesmí jeho provozovatel uměle zasněžovat. Vleky má smysl spustit až ve chvíli, kdy napadne alespoň půl metru sněhu. 

Agentura ochrany přírody a krajiny teď ale majitele vyzvala, aby předložil svůj plán vylepšení areálu včetně způsobu zasněžování. Jeho návrhem se pak budou zabývat odborníci v pracovní skupině. Provozovatel už jeden návrh předložil. Další jednání začnou nejspíš až po této sezoně. Technický sníh by se tak mohl na Ovčárně objevit nejdřív koncem roku.

Ovčárna na Pradědu stojí, kvůli rezervaci nemůže zasněžovat (zdroj: ČT24)