Při rozsáhlém zátahu na výrobce pervitinu zadrželi policisté 19 lidí

Devatenáct lidí podezřelých z rozsáhlé výroby a distribuce pervitinu obvinili čeští kriminalisté ve spolupráci s polskými kolegy. Při vyšetřování zajistili 50 kilogramů drogy, 11 milionů korun v hotovosti a více než deset aut.

„Považujeme jej za jeden z největších z pohledu drogové kriminality na našem území v loňském roce uskutečněn,“ představil případ policejní prezident Tomáš Tuhý. Spolupracovali na něm policisté ze čtyř krajů, protidrogová služba Generálního ředitelství cel a polští policisté.

„Jedná se o případ masivní výroby metamfetaminu a organizované skupiny lidí, kteří pak následně měli tyto produkty distribuovat na území České republiky,“ shrnul jádro kauzy Tuhý. Všech devatenáct lidí je ve vazbě, podle policejního prezidenta jim hrozí až dvanáctileté tresty.

Vysoce kvalitní krystaly putovaly do evropských zemí a Austrálie

Jedenáct z obviněných je vietnamského původu. Ředitel protidrogové centrály Jakub Frydrych upřesnil, že výroba metamfetaminu vysoké kvality v podobě krystalů probíhala na území západočeského, Ústeckého a Středočeského kraje a v Praze. Vysoce kvalitní krystaly mířily do evropských zemí, především k balkánským gangům v západoevrospkých zemích, a do Austrálie.

Brífink k česko-polskému protidrogovému zásahu (zdroj: ČT24)

Policie zajistila také sklad na tablety, ze kterých se pervitin vyráběl, a velkokapacitní laboratoř. Podle Frydrycha je významný objem, ve kterém gang drogu vyráběl – deset kilogramů na jeden výrobní cyklus. Léky se podle policie dostávaly do Česka z Turecka balkánskou cestou. „Jedná se o přímou reakci produkční scény na regulace v legislativě, ke kterým došlo loni v Polsku,“ dodal Frydrych.

Výrobci zásobovali tržnice u hranic s Německem

Šéf protidrogové centrály upřesnil, že hlavní organizátor vykupoval od výrobců drogu za cenu 210 tisíc korun za kilogram a zásoboval jí tržnice u hranic ČR s Německem. Další prodej
následoval osobám vietnamského původu, které jej distribuovaly na území ČR. Skupina fungovala asi rok a cenu, za kterou drogy prodala, nelze zatím upřesnit. Drogu vyráběli obvinění z léčiva Cirrus z Turecka.

Při vyšetřování policie zadržela kurýry. „Aby výrobci eliminovali riziko odhalení svých varen, přesunuli část výroby metamfetaminu na území Polska. Zde vyrobený metamfetamin následně vozili v dutinách osobních automobilů do ČR,“ upřesnil Frydrych. Závěrečná akce se odehrála ve městech Dubí, Žatec, Teplice, Praha, Cheb, Hrádek nad Nisou, Podbořany, Jirny a Jíloviště.