Na Náchodsku havaroval autobus s dětmi, jeden chlapec je v kritickém stavu

U obce Litoboř na Náchodsku havaroval před polednem běloruský zájezdový autobus, při nehodě se zranilo třináct dětí ve věku od 12 do 16 let a jedna žena. Autobus dostal na zasněžené silnici smyk a skončil na boku na poli. Patnáctiletého chlapce převezl vrtulník v kritickém stavu do hradecké nemocnice. Další dítě a žena utrpěly středně těžká zranění, ostatní jsou zraněni lehce.

„Nejzávažnější mnohočetná zranění utrpěl při nehodě patnáctiletý chlapec. Zdravotníci okamžitě zahájili jeho rozšířenou resuscitaci, přibližně po deseti minutách se podařilo obnovit pacientovu spontánní srdeční aktivitu,“ uvedl mluvčí královéhradeckých záchranářů Ivo Novák. Chlapec byl vrtulníkem převezený do hradecké fakultní nemocnice. „Je ve velmi vážném stavu, s pohmožděním plic zůstává v umělém spánku,“ řekl lékařský náměstek hradecké fakultní nemocnice Zdeněk Tušl.

Patnáctiletá dívka a šestatřicetiletá žena mají středně těžká poranění končetin. Dalších osm dětí mezi 12 a 16 lety utrpělo lehká zranění, nejčastěji pohmožděniny a tržné rány, se kterými byly převezeny do nemocnic v Náchodě, Dvoře Králové nad Labem či do Hradce Králové.

Podle policie vše nasvědčuje tomu, že řidič autobusu nepřizpůsobil rychlost stavu vozovky a dostal smyk. Na místě nehody sněžilo a cestu pokrývala vrstva rozbředlého sněhu. Nehoda silnici třetí třídy zcela uzavřela.

Mladoboleslavskou dálnici zablokoval kamion

Kvůli nehodě kamionu byla uzavřena také mladoboleslavská dálnice D10 na 11. km ve směru na Turnov. Jeho vozidlo se dostalo do smyku. Řidič kamionu je zraněný, po ošetření v kabině vozu ho odvezla záchranná služba do nemocnice. Nikdo další újmu na zdraví neutrpěl.

  • Český hydrometeorologický úřad vydal na středu varování před ledovkou na velké části území České republiky. Situace by se měla do večera zlepšit, není ale vyloučeno, že se výstraha v příštích dnech posune do dalších částí země.